Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με φυτικές ίνες. Η μπανάνα είναι άμεση, συνεχής και ουσιαστική πηγή ενέργειας. Η έρευνα απέδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια εντατική προπόνηση 90 λεπτών. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο στον κόσμο των αθλητών.
Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί μια μπανάνα να μας βοηθήσει να είμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει, εμποδίζοντας ένα σημαντικό αριθμό ασθενειών. Προκειμένου όμως να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.
Ιδού κάποιες περιπτώσεις που η θετική επίδραση της μπανάνας μάς γλιτώνει από ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση μιας μπανάνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, που είναι ικανή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και γενικώς να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.
PMS: Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.
Αναιμία: Με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, οι μπανάνες μπορεί να τονώσουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας.
Αρτηριακή πίεση: Το μοναδικό αυτό τροπικό φρούτο περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου ενώ αντίθετα σχεδόν καθόλου αλάτι, με αποτέλεσμα να είναι τέλειο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά την κατανάλωση μπανάνας για τη μείωση του κινδύνου από την πίεση του αίματος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Εγκεφαλική Δραστηριότητα: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φρούτα με κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση των μαθητών, καθιστώντας τον εγκέφαλο πιο ενεργό.
Δυσκοιλιότητα: Πλούσιες σε ίνες, οι ώριμες μπανάνες στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην κανονική δράση των εντέρων, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χωρίς την καταφυγή σε υπακτικά. Προσοχή όμως, γιατί αντίθετα οι άγουρες μπανάνες λόγω της περιεκτικότητας σε άμυλο, που διασπάται αργά, βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας.
Πονοκέφαλος: Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους θεραπείας του πονοκέφαλου είναι ένα milkshake μπανάνας με μέλι. Η μπανάνα χαλαρώνει το στομάχι και με τη βοήθεια του μελιού, ρυθμίζονται τα εξαντλημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το γάλα ενυδατώνει το σύστημα.
Καούρα: Οι μπανάνες έχουν φυσική αντιοξειδωτική επίδραση στον οργανισμό. Έτσι αν υποφέρετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για χαλάρωση και ανακούφιση.
Πρωινή Αδυναμία: Οι μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθάνε στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή της αδυναμίας το πρωί.
Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο κατά των εντερικών διαταραχών λόγω της μαλακής υφής και της ολισθηρότητάς της . Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος. Επίσης, εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό από την επίστρωση του βλεννογόνου του στομαχιού.
Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα. Η Β6, Β12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνησίο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της απουσίας νικοτίνης.
Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό, το οποίο βοηθά την εξομάλυνση των παλμών, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα.
Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με έρευνα στο “The New England Journal of Medicine”, οι μπανάνες ως μέρος ενός τακτικού διαιτολογίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια έως και κατά 40%!
Αιμορροΐδες : Σύμφωνα με τον δρ. Ara DerMarderosian, PhD (Complimentary and Alternative Medicines Institute of the University of the Sciences in Philadelphia), αρμενικής καταγωγής και μελετητή παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας, η φλούδα της μπανάνας, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί στην πάσχουσα περιοχή, έχει ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ανακουφίζοντας από τον πόνο των αιμορροΐδων.
Τσιμπήματα εντόμων: Πριν φθάσετε να χρησιμοποιήσετε για το τσίμπημα κάποιου εντόμου κρέμα, δοκιμάστε να τρίψετε την ερεθισμένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εκπληκτικά αποτελεσματική τη μείωση στο οίδημα και τον ερεθισμό.
Κονδυλώματα: Οι υποστηρικτές των εναλλακτικών υποστηρίζουν ότι αν θέλετε για να εξαλείψετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το πάνω του, με την εσωτερική πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία! Να μην ξεχνάτε ν’ αλλάζετε καθημερινά τη φλούδα. Αποτελέσματα θα έχετε μετά από θεραπεία δύο εβδομάδων.
Καταλήγοντας, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, διπλάσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τριπλάσια σε φώσφορο, πενταπλάσια σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και διπλάσια σε άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να αλλάξει η γνωστή φράση, ώστε να λέμε:
"Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!"
Υ.Γ. Προσοχή! Προσοχή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για τα πάντα ισχύει η γνωστή ρήση “παν μέτρον Ά(χ)ριστον”. Μην την “πέσετε” λοιπόν στις μπανάνες και δεν έχετε σταματημό!!! Γνωρίζετε φυσικά την έννοια της παρενέργειας, που πιστεύω δεν είναι η επιδίωξή σας!
Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε πως μόνο ένα είδος τροφής δεν έκανε και ούτε πρόκειται ποτέ να κάνει θαύματα. Ο σωστός συνδυασμός τροφών και υγιεινής διαβίωσης όμως έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.
Πηγές για αναφορά και παραπέρα διερεύνηση:
http://www.parkour.gr/articles/diet-and-health/95-2009-04-29-01-37-54.html
http://www.silvercity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4933:2010-08-09-19-42-48&catid=92:2009-03-28-22-26-36&Itemid=278
http://www.mrbreakfast.com/article.asp
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50651
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου