Ο Άγ. Πέτρος προσεύχεται
Δομ. Θεοτοκόπουλος
Όταν ρώτησαν τον Δαλάι Λάμα τι θα έκανε αν οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαίωναν τα πιστεύω του, εκείνος γέλασε ειρωνικά και είπε: «Πολύ απλά, θα άλλαζα “πιστεύω”!». Και αυτό διότι σύμφωνα με τη διδασκαλία του Βούδα ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα είναι ερμηνευτικός, γι΄ αυτό και δεν υπάρχει μια και απόλυτη αλήθεια. Από αυτήν την άποψη ο Δαλάι Λάμα μοιάζει να συμφωνεί απόλυτα με τους δύο Αμερικανούς νευροεπιστήμονες που υπογράφουν το βιβλίο: Γιατί πιστεύουμε. Πώς η επιστήμη του εγκεφάλου εξηγεί την ανάγκη μας για το Θεό, αφού και εκείνοι παρατηρούν ότι τα ευρήματά τους είναι χρήσιμα αλλά απαιτούν διεξοδική ερμηνεία και η ερμηνεία είναι κατά κάποιο τρόπο μια άλλη λέξη για την «πεποίθηση».
Πού διαφωνούν λοιπόν οι μεν με τους δε; Μήπως πουθενά; Γιατί πάντα επιλέγουμε να επικεντρωνόμαστε στις διαφορές και να αγνοούμε τις ομοιότητες, πράγμα που ισχύει όχι μόνο για την αντιπαλότητα θρησκείας και επιστήμης αλλά και για τις διαφορετικές θρησκείες που ουσιαστικά ασπάζονται παρόμοιες έννοιες του Θεού; Δεν φταίει τόσο η άγνοια, δηλώνουν οι συγγραφείς. Ο βασικός υπεύθυνος είναι ο εγκέφαλός μας: «Αν κατανοήσουμε τη νευροψυχολογία του μυαλού, τα πιστεύω μας θα έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν και να μεταλλαχθούν μέσω της αλληλεπίδρασης με τους γύρω μας, οι οποίοι έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία».
Διαβάστε διεξοδικά στη διεύθυνση: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artId=323923&dt=03/04/2010
Θεώρησα σωστό να συμπληρώσω αυτή τη δημοσίευση με δυο πολύ καλά βιβλία που προτείνω σ' όποιον θέλει να εντρυφήσει στο θέμα για το τι τελικά είναι η πίστη. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και είναι γραμμένα από δυο κορυφαίους επιστήμονες της εποχής μας. Παραθέτω εξώφυλλο και οπισθόφυλλο.
“Όλες οι θρησκείες πρέπει να γίνονται αποδεκτές... γιατί... κάθε άνθρωπος πρέπει να πηγαίνει στα Ουράνια με τον δικό του τρόπο”
ΑπάντησηΔιαγραφήEπίκτητος (Έλληνας φιλόσοφος που συνδέεται με τους Στωϊκούς)