Απόδοση προβολής


Για τα μίνι προγραμματάκια στην αριστερή στήλη:
Για τον καιρό πρέπει να κάνετε κλικ στο edit ορίζοντας Athens (Greece), επιπλέον μην ξεχάσετε στο κάτω μέρος να επιλέξετε Celcius.
Για το παγκόσμιο ρολόι πρέπει με το ποντίκι να επιλέξετε τη ζώνη που σας ενδιαφέρει και άμεσα θα δείτε την αντίστοιχη ώρα.
Μετέχω
(Για όσους αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση στα δημοτικά δρώμενα του δήμου Αγ. Δημητρίου Αττικής)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Φυτά ... δολοφόνοι


Η Έιμι Στιούαρτ, συγγραφέας του βιβλίου «Wicked Plants: The A-Z of Plants that Kill, Maim, Intoxicate or Otherwise Offend» («Σατανικά Φυτά»), μας υποδεικνύει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα είδη των φυτών που φυτεύουμε στον κήπο μας, γιατί μερικά απ’ αυτά είναι ιδιαιτέρως τοξικά και μπορεί κάποια στιγμή να απειλήσουν άμεσα την υγεία μας.

Κατά την κυρία Στιούαρτ, η digitalis ή δακτυλίτιδα, ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά ενδημικά φυτά της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας, είναι δηλητηριώδες σε όλα τα μέρη του, μέχρι τις ρίζες και τα σπόρια. Φτάνει η κατανάλωση ελάχιστων γραμμαρίων φύλλων για να επιφέρουν τον θάνατο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και με την δικέντρα ή δισέντρα, ένα φυτό με φούξια άνθη, τα οποία όταν ανοίξουν μοιάζουν με καρδιά που απ’ την άκρη τους κυλά μια σταγόνα αίμα, γι’ αυτό και τ’ ονομάζουν «Ματωμένη Καρδιά». «Πρέπει να έχουμε διαρκώς το νου μας σε τέτοια φυτά, που μόνο αθώα δεν είναι», καταλήγει η βρετανίδα ανθοκόμος.

Ας δούμε μερικά από τα γνωστότερα λοιπόν και τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Αλεξανδρινό:

Η κατάποση του χυμού του προκαλεί ναυτία, διάρροια, εμετό και ερεθισμό, ενώ η επαφή με το δέρμα προκαλεί δερματικό ερεθισμό.

Κισσός:

Η κατάποση των φύλλων του προκαλεί έντονη καούρα στον λαιμό και γαστρεντερίτιδα.

Μυρτιά:

Η κατάποση των φύλλων της προκαλεί ναυτία και εμετό.

Πικροδάφνη:

Είναι πολύ τοξική, αφού η κατάποση ενός και μόνο φύλλου της είναι αρκετή να διαταράξει την καρδιακή λειτουργία, να μπλοκάρει το κυκλοφοριακό σύστημα και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Αλόη:

Η κατάποση του χυμού της προκαλεί έντονο ερεθισμό στο παχύ έντερο, ενώ λειτουργεί ως καθαρτικό.

Κυκλάμινο:

Κατάποση των βολβών του δημιουργεί στομαχικές κράμπες, ναυτία και διάρροια.

Ορτανσία:

Αν κατά τύχη φάτε τα φύλλα και τα μπουμπούκια της, θα προκληθεί εμετός, διάρροια, ασθμαίνουσα και γρήγορη αναπνοή.

Νάρκισσος:

Σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης σε ανθρώπους είναι σπάνιες, αλλά μικρά, οικόσιτα ζώα μπορεί μέχρι και να πεθάνουν αν φάνε μεγάλες ποσότητες από τα άνθη του.

Υάκινθος:

Η κατάποση των φύλλων του μπορεί να προκαλέσει διάφορους ερεθισμούς στο στόμα και το λαιμό, μπορεί επίσης να ερεθίσει το στομάχι και τα έντερα. Επαφή με γυμνά χέρια ενδέχεται να προκαλέσει εντονότατη φαγούρα.

Πηγή: Το Βήμα

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η περίφημη: "Φθορά του Οργανισμού"

Σας παραθέτω ένα πολύ σημαντικό άρθρο για το πώς προκαλούνται οι διάφορες αρρώστιες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι διατυπωμένο με απλά λόγια από το γνωστό ιατρό αντιγήρανσης κ. Φιλήμονα Χατζηπαναγιώτου, που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Μετρόραμα. Με την απλούστατη αυτή διατύπωση ξεκαθαρίζεται μια για πάντα η σύνδεση νοητικής και σωματικής επίδρασης στο αποτέλεσμα της καταστροφικής ανισορροπίας στην ανθρώπινη υγεία, όταν η συναισθηματική κατάσταση αντιμάχεται τη σωματική ύπαρξη.
Θα έλεγα πως είναι η γνωστή "Θεία Δίκη" , που δε δέχεται την παραμικρή απόκλιση από τη συμπαντική ισορροπία που σιωπηρά έχουμε συμφωνήσει όλοι μας με την παρουσία μας στην υλική διάσταση του κόσμου τούτου. Άλλωστε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (ή μήπως απόγονοι, ως παλαιότεροι μεν, σοφότεροι δε) το είχαν διατυπώσει εξίσου απλά και κατανοητά:
"Νους υγιής εν σώματι υγιή"

Τα ζητήματα της υγείας μας – σωματικά, ψυχικά και διανοητικά – μπορούν να βρεθούν έγκαιρα με έξυπνες εξετάσεις και να θεραπευθούν με φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς. Δηλαδή με βελτιώσεις του τρόπου ζωής και διατροφής, με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και άλλες στρατηγικές κινήσεις νέας ζωής. Τα βήματα αυτά αποσκοπούν στο να χάσουμε έως και 30 χρόνια πραγματικής ηλικίας, μένοντας βιολογικά 35-45 ετών, με την αντίστοιχη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής. Τα δύο θεμέλια της υγείας είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή - άσκηση και το ορμονικά έξυπνο αντιστρές.
Οποιαδήποτε προ
σπάθεια να λυθούν τα βαθύτερα ζητήματα της υγείας μας με φυσικά θεραπευτικά ή με τα συνηθισμένα χημικά φάρμακα πέφτει στο κενό της απουσίας αυτών των θεμελίων.
Το στρες, τώρα, είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση όπου τα θρεπτικά στοιχεία
μέσα μας υπερκαταναλώνονται με αυξημένους ρυθμούς, οπότε σύντομα αυτά εξαντλούνται, αφήνοντάς μας αποστερημένους και χωρίς να έχουμε πια αρκετά για να λειτουργούμε. Κάθε φορά που υποβαλλόμαστε σε στρες (κάτι που συμβαίνει και όταν στερούμαστε ή τρώμε ορμονικά ανόητα γεύματα), αρχίζουμε πολύ γρήγορα να παραγάγουμε από κάτι μικρούς αδένες πάνω από τους νεφρούς, τα επινεφρίδια, ορμόνες που λειτουργούν ως δυνάμεις αντιστρές. Οι δύο σπουδαιότερες από αυτές
είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπερβολικό στρες οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή ορμονών αντιστρές. Τότε συμβαίνουν τα εξής:
  • Η πολλή κορτιζόλη καταστρέφει τα κύτταρα της μνήμης και προκαλεί πολλαπλή αντίσταση σε όλους τους ορμονικούς υποδοχείς. Έτσι εξασθενεί όλη η ορμονική επικοινωνία.
  • Επίσης, η πολλή κορτιζόλη καταστέλλει το αμυντικό μας σύστημα (κάνοντάς μας ευάλωτους στα μικρόβια και τον καρκίνο) και ωθεί προς τον σακχαρώδη διαβήτη, την ινσουλινοαντίσταση, την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.
  • Επειδή τα επινεφρίδια δουλεύουν υπερωριακά για να φτιάχνουν κορτιζόλη, δεν καταφέρνουν να παραγάγουν τις υπόλοιπες στεροειδείς ορμόνες της ζωής, οπότε όλες αυτές οι «καλές» ορμόνες αρχίζουν να απουσιάζουν.
  • Ο θυρεοειδής καταστέλλεται και η αυξητική ορμόνη δεν εκκρίνεται.
Αν το στρες είναι συνεχές, στο τέλος τα επινεφρίδια εξαντλούνται και δεν μπορούν πλέον να παράγουν κορτιζόλη, με δραματικές συνέπειες για την υγεία μας. Ιδού λοιπόν μερικές πρακτικές αλλά σημαντικές συμβουλές:
  • Παίρνουμε μαγνήσιο, GABA και βαλεριάνα, που μας βοηθούν να ειρηνεύουμε μέσα μας σε αντίξοες συνθήκες.
  • Κοιμόμαστε 7-7 ½ ώρες το 24ωρο και όσο γίνεται πριν από τα μεσάνυχτα.
  • Σκοτιζόμαστε μόνο για αυτά (τα λίγα) που είναι πράγματι σημαντικά.
  • Αποφεύγουμε τοξικές σχέσεις και σκέψεις.
Εφημερίδα Μετρόραμα 19/10/2010 σ. 19

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλικράτης και ΑΕΙ - ΤΕΙ

Διαβάζοντας το παρακάτω δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, μου έρχεται στο νου μια ανατρεπτική σκέψη: Και γιατί να μην γίνει αυτό που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ (ή απεργάστηκε η ΝΔ); άλλωστε έτσι που πληθωρίστηκε η ανώτατη εκπαίδευση για να αποκτήσουν αξία τα πτυχία πρέπει, ούτως ή άλλως, να διαβαθμιστούν για να υπάρχει κάποιος διαχωρισμός, αφού η πορεία προς τις ποικίλες εξειδικεύσεις απαιτεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον η "τρισκατάρατη" εισδοχή των επιχειρήσεων, που θ' ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην ανώτατη παιδεία, είναι κάτι το οποίο έχει εδώ και καιρό γίνει, αλλά εθελοτυφλούμε.
Ας παραδεχθούμε πια πως από τη στιγμή που το υπάρχον σύστημα έχει βαλτώσει, πρέπει να γίνουν αλλαγές, που μοιάζουν ριζικές, για να δοκιμαστούν και νέα συστήματα.
Εκεί που θα συμφωνήσω με το άρθρο του "Ρίζου" είναι πως πρέπει να δοθεί προσοχή στα εργασιακά και στα ανταποδοτικά οφέλη για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ιδού το βασικό απόσπασμα του άρθρου:

Το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο

Με το Νόμο-Πλαίσιο της ΝΔ που θεμελίωσε το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, το Νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ψευτο-ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005 που αναγνωρίζει τα κολέγια, τον επικείμενο Νόμο του ΠΑΣΟΚ (με άξονα την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια) και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που περνά από τη Διά Βίου Μάθηση διαμορφώνεται ο «Ενιαίος Χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης», με βάση τη στρατηγική της ΕΕ.

Στόχος να συμβάλει αποφασιστικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, παράγοντας φτηνό επιστημονικό δυναμικό, εξειδικευμένο και ευέλικτο από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα, εκεί που το χρειάζεται το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να λειτουργήσει σε μια μεγάλη ενιαία αγορά εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων, όπου το κεφάλαιο επενδύει, για το κέρδος, την αναπαραγωγή των αξιών του, της κυριαρχίας του.

  • Σε αυτό το χώρο θα μοιράζονται διαβαθμισμένα πτυχία που αντιστοιχίζονται με το ξεθεμελίωμα των συλλογικών συμβάσεων, στις πολλές και διαφοροποιημένες σχέσεις εργασίας, το φτηνό εργατικό δυναμικό. Δε θα δίνονται ενιαία πτυχία, αλλά ατομικά «ανοιχτά» προγράμματα σπουδών ανάλογα με τις στοχεύσεις του κεφαλαίου, για να γίνεται ο απόφοιτος πιο «ανταγωνιστικός» στην αγορά εργασίας, θα πουλούν μεταπτυχιακά πακέτα αγοράς σε Ελληνες και ξένους φοιτητές με τσουχτερά δίδακτρα. Και, φυσικά, θα παρέχεται «αριστεία» για μια μικρή ελίτ, βάσει αξιολογήσεων με τα στάνταρ των επιχειρήσεων.
  • Οι ίδιες οι επιχειρήσεις μπαίνουν ως επενδυτές - χορηγοί σε πανεπιστημιακές έδρες και προγράμματα έρευνας, θα ασκούν διδακτικό και ερευνητικό έργο.
  • Η «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» φέρνει την άρση και των τελευταίων εμποδίων για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αγοράς (διοίκηση από τις επιχειρήσεις).
  • Με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων περιγράφονται τα προσόντα και οι δεξιότητες του κάθε αποφοίτου. Το πτυχίο δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Απαιτούνται ήδη και θα γενικευτούν οι άδειες άσκησης επαγγέλματος με νέες εξετάσεις - ταξικά φίλτρα, σεμινάρια και πιστοποιητικά κατάρτισης. Οι επιχειρήσεις, χωρίς σπατάλη χρόνου και χρήματος, θα βρίσκουν το προσωπικό που έχουν ανάγκη.
  • Εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι ήδη σε μεγάλο ποσοστό συμβασιούχοι. Γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα έχουμε και απολύσεις με τα κλεισίματα σχολών, με τις παραπέρα περικοπές των κονδυλίων. Η μισθοδοσία, οι προσλήψεις, τα προγράμματα σπουδών θα καθορίζονται αποφασιστικά από τους manager των επιχειρήσεων, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
για περισσότερα: Ριζοσπάστης

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μεταλλαγμένες πατάτες νέου τύπου

Μετά το σκάνδαλο με τις μεταλλαγμένες πατάτες και την άδεια από την Ε.Ε. για την καλλιέργειά τους στις χώρες μέλη, έρχεται ένα καινούριο νέο να ταράξει πάλι τα νερά στο θέμα της διατροφής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, που προέρχεται από την PNAs επιστήμονες της οποίας δημιούργησαν το νέο είδος, η πατάτα αυτή διακρίνεται για την υψηλότατη θρεπτική της αξία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες στα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε ως τρόφιμο.

Απ' ότι φαίνεται ό,τι δεν περνάει με τη μορφή της απλής προσπάθειας θα βαπτίζεται διαμέσου υποτιθέμενων νέων επιστημονικών προσεγγίσεων ωφελιμότερο των υπαρχόντων έτσι ώστε σταδιακά να θεωρηθεί απαραίτητο και να περάσει τελικά αβίαστα στην καθημερινότητά μας.


Δεν ξέρω τι να προτείνω;
.............Γρηγορείτε
-------> οπότε απλά μένουμε στην γκρίνια;
.............Δεχτείτε -----------> οπότε ο Θεός μαζί μας;
.............Εξεγερθείτε -----> οπότε μαύρο φίδι που τους έφαγε αυτούς τους _____________________________σωτήρες;

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Δωρεάν ποδήλατα από την Τραμ Α.Ε.

Με μία δίωρη βόλτα με ποδήλατο θα ανταμείβει το τραμ τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (M.M.M.) από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 έως την Κυριακή στις 31 Οκτωβρίου 2010...

περισσότερα....

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ψήφος στις Εκλογές

Με την αφορμή των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου 2010...

περισσότερα---->

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή δοντιών και καρδιοπάθειες

Άλλη μία έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες οι οποίες δείχνουν ότι η κακή στοματική υγιεινή και το να μη βουρτσίζει κάποιος τα δόντια του εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου, ακόμη και για τη ζωή του. Υπήρχαν υπόνοιες ότι η κακή υγιεινή του στόματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, ακόμη και καρδιακών προσβολών. Βρετανοί ερευνητές όχι μόνο επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, αλλά υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν και τον ένοχο.


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι ένα κοινό βακτήριο που ευθύνεται για την καταστροφή των δοντιών και για ασθένειες των ούλων μπορεί επίσης να εισέρχεται στο κυκλοφορικό και να ευνοεί την ανάπτυξη θρόμβων. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, αφού οι θρόμβοι ευθύνονται για την πρόκληση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο στρεπτόκοκκος, που κατά βάση είναι περιορισμένος στη στοματική κοιλότητα, όταν προκληθεί αιμορραγία (π.χ. στα ούλα) μπορεί να «δραπετεύσει» και να εισχωρήσει στο κυκλοφορικό. Εκεί το βακτήριο χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ΡadΑ, η οποία υποχρεώνει τα αιμοπετάλια να ενωθούν μεταξύ τους για να προστατευτούν από την πρωτεΐνη δημιουργώντας έτσι θρόμβους.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μηχανισμός ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων υπεύθυνος για τον οποίο να είναι ένα και μόνο βακτήριο», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Τelegraph» o Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψη τονίζει την ανάγκη όχι μόνο για συχνό βούρτσισμα των δοντιών, αλλά και για τη χρήση οδοντικών νημάτων και κάθε άλλου μέσου καθαρισμού τους.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=352724&dt=07/09/2010#ixzz0z0QZlFl0

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής η δημιουργία του Σύμπαντος

Κανενός είδους θεϊκή ανάμειξη δε βλέπει πλέον ο Στίβεν Χόκινγκ στη δημιουργία του Σύμπαντος. Στο νέο του βιβλίο ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός κλείνει το «παραθυράκι» που είχε ανοίξει παλαιότερα και παράλληλα κηρύσσει το θάνατο της φιλοσοφίας.

Ακριβώς όπως ο Κάρολος Δαρβίνος απέρριψε το ενδεχόμενο της εμπλοκής μιας ανώτερης δύναμης στη σφαίρα της βιολογίας, έτσι και ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι μια σειρά από νέες θεωρίες καθιστούν περιττή τη συμβολή ενός Θεού στη δημιουργία του Σύμπαντος.
Στο νέο του βιβλίο, το οποίο συνυπογράφει με τον αμερικανό φυσικό Λέοναρντ Μλόντινοφ και θα κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Το μεγάλο σχέδιο» λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πάπα στο Λονδίνο, ο καθηγητής Χόκινγκ θέτει ένα ερώτημα: «Έχει ανάγκη το Σύμπαν από έναν δημιουργό;». Η απάντηση που δίνει είναι αρνητική.
Το Βig Βang, επισημαίνει, ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής και καθόλου ένα σπανιότατο γεγονός το οποίο οφείλεται στο χέρι του Θεού. «Το Σύμπαν δημιουργείται από μόνο του, εκ του μηδενός, χάρις στον νόμο της βαρύτητας. Η αυτογενής δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι αντί για το τίποτα, ο λόγος που υπάρχει το Σύμπαν, ο λόγος που υπάρχουμε εμείς», γράφει ο βρετανός επιστήμονας. «Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστείς τον Θεό για να ενεργοποιήσει το Σύμπαν», προσθέτει.

Οι θέσεις που εκφράζει στο νέο βιβλίο του ο Χόκινγκ σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη στροφή σε σχέση με τις απόψεις που είχε εκφράσει παλαιότερα για τη θρησκεία. Στο μπεστ σέλερ «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου» υποστήριζε ότι ο Θεός υπό την ιδιότητα του Δημιουργού δεν ήταν καθόλου ασύμβατος με την επιστημονική κατανόηση του Σύμπαντος. «Εάν ανακαλύψουμε μια ολοκληρωμένη θεωρία, θα είναι ο τελευταίος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής. Έπειτα θα μπαίναμε στο μυαλό του Θεού», έγραφε σε εκείνο το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1988.
Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, ο Χόκινγκ αποδομεί τη θεωρία του Ισαάκ Νεύτωνα, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δεν μπορεί να δημιουργήθηκε χωρίς το χέρι του Θεού. Για να στηρίξει αυτή την άποψή του ο βρετανός αστροφυσικός επικαλείται την ανακάλυψη, το 1992, ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο διαφορετικό από τον Ήλιο. «Αυτό καθιστά τις συμπτώσεις των πλανητικών συνθηκών μας (ένας μόνο Ηλιος και μία τέλεια απόσταση ανάμεσα σ' αυτό και τη Γη) πολύ λιγότερο αξιοσημείωτες, πολύ λιγότερο πειστικές ως απόδειξη ότι η Γη σχεδιάστηκε προσεκτικά με το συγκεκριμένο σκοπό να ικανοποιεί εμάς ως ανθρώπους», γράφει στο νέο του βιβλίο.
Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν μόνο άλλοι πλανήτες, αλλά και άλλα σύμπαντα. Εάν η πρόθεση του Θεού ήταν να δημιουργήσει μόνο την ανθρωπότητα, τότε όλοι αυτοί οι κόσμοι θα ήταν περιττοί.

Όπως ήταν φυσικό η νέα θέση, που εκφράζει ο Χόκινγκ, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Ρίτσαρντ Ντόκινς, τον δηλωμένο άθεο βρετανό βιολόγο και συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Η περί Θεού αυταπάτη». Άλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο καθηγητής Τζορτζ Ελις, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Επιστήμη και τη Θρησκεία, εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη θέση είναι ότι θέτει ένα δίλημμα: επιστήμη ή θρησκεία», δήλωσε στους «Τimes».
(Δείτε και τις αναρτήσεις: -Γιατί πιστεύουμε- και -Σκοπός της ζωής-)

Ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει επίσης ότι η φιλοσοφία είναι νεκρή πλέον ως επιστήμη και προβλέπει ότι από τη φυσική θα προκύψει μια θεωρία για τα πάντα, ένα πλαίσιο που θα εξηγεί πλήρως τις ιδιότητες της φύσης. Η ανακάλυψη μιας τέτοιας θεωρίας αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο των φυσικών από την εποχή του Αϊνστάιν. Έως σήμερα όμως δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος για να συνδυαστεί η κβαντική θεωρία, η οποία ερμηνεύει τον μικρόκοσμο, με τον νόμο της βαρύτητας, ο οποίος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα αντικείμενα σε κοσμολογική κλίμακα (μακρόκοσμος).

Ο καθηγητής Χόκινγκ υποστηρίζει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με τη Θεωρία-Μ. Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, η Θεωρία-Μ δεν θα είναι απλώς μια εξίσωση αλλά «μια ολόκληρη οικογένεια» από υπάρχουσες θεωρίες που θα συνυπάρχουν σε ένα κοινό επιστημονικό πλαίσιο και θα χαρτογραφούν τις διάφορες όψεις του υλικού κόσμου χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους. «Η Θεωρία-Μ, γράφει στο νέο του βιβλίο ο Χόκινγκ, είναι η ενιαία θεωρία που ήλπιζε να ανακαλύψει ο Αϊνστάιν. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι, που δεν είμαστε παρά συνενώσεις βασικών μορίων της φύσης, είμαστε ικανοί να φτάσουμε τόσο κοντά στην κατανόηση των νόμων που κυβερνούν εμάς και τον κόσμο μας είναι ένας τεράστιος θρίαμβος».

Ποιος είναι;
  • Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στην Οξφόρδη. Η ακαδημαϊκή του πορεία άρχισε το Μάρτιο του 1959, όταν κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
  • Το 1962 διαγνώσθηκε ότι πάσχει από μυατροφική σκλήρυνση, μια εκφυλιστική παραλυτική νόσο που είναι γνωστή και ως ασθένεια Λου Γκέρινγκ. Οι γιατροί τού έδιναν τότε δύο χρόνια ζωής, ωστόσο εκείνος συνέχισε το διδακτορικό του.
  • Το 1970 άρχισε την έρευνά του για τις μαύρες τρύπες του Διαστήματος. Ένα χρόνο αργότερα διατύπωσε τη θεωρία ότι κατά τη Μεγάλη Εκρηξη παρήχθησαν αντικείμενα βάρους 10^9 τόνων σε μέγεθος πρωτονίων.
  • Από το 1979 έως το 2009 ήταν καθηγητής στη Λουκασιανή έδρα Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
  • Μετακινείται με αναπηρική καρέκλα και επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και φωνητικού συνθεσάιζερ.
  • Πρόσφατα υποστήριξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εποικήσουν άλλους πλανήτες για να σωθεί το είδος.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4592263

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μπανάνες: Εκπληκτικά φρούτα!


Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με φυτικές ίνες. Η μπανάνα είναι άμεση, συνεχής και ουσιαστική πηγή ενέργειας. Η έρευνα απέδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια εντατική προπόνηση 90 λεπτών. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο στον κόσμο των αθλητών.

Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί μια μπανάνα να μας βοηθήσει να είμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει, εμποδίζοντας ένα σημαντικό αριθμό ασθενειών. Προκειμένου όμως να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.

Ιδού κάποιες περιπτώσεις που η θετική επίδραση της μπανάνας μάς γλιτώνει από ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση μιας μπανάνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, που είναι ικανή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και γενικώς να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

PMS: Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Αναιμία: Με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, οι μπανάνες μπορεί να τονώσουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αρτηριακή πίεση: Το μοναδικό αυτό τροπικό φρούτο περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου ενώ αντίθετα σχεδόν καθόλου αλάτι, με αποτέλεσμα να είναι τέλειο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά την κατανάλωση μπανάνας για τη μείωση του κινδύνου από την πίεση του αίματος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Εγκεφαλική Δραστηριότητα: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φρούτα με κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση των μαθητών, καθιστώντας τον εγκέφαλο πιο ενεργό.

Δυσκοιλιότητα: Πλούσιες σε ίνες, οι ώριμες μπανάνες στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην κανονική δράση των εντέρων, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χωρίς την καταφυγή σε υπακτικά. Προσοχή όμως, γιατί αντίθετα οι άγουρες μπανάνες λόγω της περιεκτικότητας σε άμυλο, που διασπάται αργά, βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας.

Πονοκέφαλος: Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους θεραπείας του πονοκέφαλου είναι ένα milkshake μπανάνας με μέλι. Η μπανάνα χαλαρώνει το στομάχι και με τη βοήθεια του μελιού, ρυθμίζονται τα εξαντλημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το γάλα ενυδατώνει το σύστημα.

Καούρα: Οι μπανάνες έχουν φυσική αντιοξειδωτική επίδραση στον οργανισμό. Έτσι αν υποφέρετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για χαλάρωση και ανακούφιση.

Πρωινή Αδυναμία: Οι μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθάνε στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή της αδυναμίας το πρωί.

Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο κατά των εντερικών διαταραχών λόγω της μαλακής υφής και της ολισθηρότητάς της . Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος. Επίσης, εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό από την επίστρωση του βλεννογόνου του στομαχιού.

Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα. Η Β6, Β12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνησίο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της απουσίας νικοτίνης.

Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό, το οποίο βοηθά την εξομάλυνση των παλμών, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με έρευνα στο “The New England Journal of Medicine”, οι μπανάνες ως μέρος ενός τακτικού διαιτολογίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια έως και κατά 40%!

Αιμορροΐδες : Σύμφωνα με τον δρ. Ara DerMarderosian, PhD (Complimentary and Alternative Medicines Institute of the University of the Sciences in Philadelphia), αρμενικής καταγωγής και μελετητή παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας, η φλούδα της μπανάνας, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί στην πάσχουσα περιοχή, έχει ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ανακουφίζοντας από τον πόνο των αιμορροΐδων.

Τσιμπήματα εντόμων: Πριν φθάσετε να χρησιμοποιήσετε για το τσίμπημα κάποιου εντόμου κρέμα, δοκιμάστε να τρίψετε την ερεθισμένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εκπληκτικά αποτελεσματική τη μείωση στο οίδημα και τον ερεθισμό.

Κονδυλώματα: Οι υποστηρικτές των εναλλακτικών υποστηρίζουν ότι αν θέλετε για να εξαλείψετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το πάνω του, με την εσωτερική πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία! Να μην ξεχνάτε ν’ αλλάζετε καθημερινά τη φλούδα. Αποτελέσματα θα έχετε μετά από θεραπεία δύο εβδομάδων.

Καταλήγοντας, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, διπλάσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τριπλάσια σε φώσφορο, πενταπλάσια σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και διπλάσια σε άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να αλλάξει η γνωστή φράση, ώστε να λέμε:

"Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!"


Υ.Γ. Προσοχή! Προσοχή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για τα πάντα ισχύει η γνωστή ρήση “παν μέτρον Ά(χ)ριστον”. Μην την “πέσετε” λοιπόν στις μπανάνες και δεν έχετε σταματημό!!! Γνωρίζετε φυσικά την έννοια της παρενέργειας, που πιστεύω δεν είναι η επιδίωξή σας!

Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε πως μόνο ένα είδος τροφής δεν έκανε και ούτε πρόκειται ποτέ να κάνει θαύματα. Ο σωστός συνδυασμός τροφών και υγιεινής διαβίωσης όμως έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.


Πηγές για αναφορά και παραπέρα διερεύνηση:

http://www.parkour.gr/articles/diet-and-health/95-2009-04-29-01-37-54.html

http://www.silvercity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4933:2010-08-09-19-42-48&catid=92:2009-03-28-22-26-36&Itemid=278

http://www.mrbreakfast.com/article.asp

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50651

http://natureabove.com/index.htm

http://www.scumdoctor.com/Greek/disease-prevention/intestine-disease/constipation/Are-Bananas-Good-For-Constipation.html

http://www.incardiology.gr/odigies/frouta.htm

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΥΣΙΚΑ ΥΓΙΕΙΣ!

ΣΙΩΠΗΛΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ:
ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ 5η ΑΙΤΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΦΙΛΗΜΩΝ
ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΙΑΤΡOΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης είπε ότι, αν οι άνθρωποι ζούσαν και έτρωγαν σωστά, δεν θα αρρώσταιναν. Πράγματι, το αντιστρές μαζί με την ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση αποτελούν τα δύο θεμέλια ενός προγράμματος αντιγήρανσης, με το οποίο μπορούμε να βρούμε έγκαιρα με έξυπνες εξετάσεις τα σιωπηλά ή φανερά ζητήματα της υγείας μας και κατόπιν να τα λύσουμε με φυσικούς τρόπους θεραπείας. Έτσι θα κερδίσουμε περισσότερη και καλύτερη ζωή και όχι απλώς μια παράταση του θανάτου.

Η πρώτη αιτία γήρανσης είναι το ορμονικό χάος, η δεύτερη το εξασθενημένο αμυντικό
(ανοσολογικό) σύστημα, η τρίτη η φθορά της μνήμης και της ευφυΐας μας και η τέταρτη αιτία είναι η ζημιά από τις (πολλές ή λίγες) ελεύθερες ρίζες.
Ο πέμπτος και κορυφαίος υπαίτιος πρόωρης φθοράς και γήρανσης είναι ο σιωπηλός πόνος, δηλαδή η χρόνια, ανεπαίσθητη φλεγμονή.
Φυσιολογικά η φλεγμονή είναι μια διαδικασία που ξεκινάει το σώμα μας όταν αντιληφθεί κάποιον πραγματικό εχθρό ή κίνδυνο και έχει σαν σκοπό να κινητοποιήσει το αμυντικό-ανοσολογικό μας σύστημα για να επιτεθεί στον εχθρό (χρησιμοποιώντας και ελεύθερες ρίζες!), να τον περιορίσει και να τον εξουδετερώσει.
Φυσιολογικά μια φλεγμονή έχει αρχή, μέση και τέλος. Δυστυχώς, σε ένα αμυντικό σύστημα που του λείπουν θρεπτικά στοιχεία – κορυφαία από τα οποία είναι οι ορμόνες μας – πολλά μπορούν να πάνε στραβά με το μηχανισμό της φλεγμονής. Σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, το ανοσολογικό σύστημα ξεκινάει σιωπηλή (ανεπαίσθητη) φλεγμονώδη αντίδραση χωρίς πραγματική απειλή, συχνά μάλιστα εναντίον δομών του ίδιου του σώματος. Η υποκλινική αυτή φλεγμονή συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνεται απεριόριστα, χωρίς τέλος. Τότε δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο έδαφος, στο οποίο φυτρώνουν όλα τα άνθη του κακού: Καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καρκίνος, χρόνιες εκφυλιστικές και αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, άνοια κ.λπ.
Χωρίς υπερβολή, όλες οι ασθένειες συναντιούνται στο σταυροδρόμι της φλεγμονής, που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της φθοράς. Με ειδικούς δείκτες στις εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα, αν σιγοκαιγόμαστε.
Με ορμονικά έξυπνη ζωή και διατροφή και με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά μπορεί να αναστραφεί η χρόνια, ύπουλη φλεγμονοπάθεια και να ξαναρυθμιστεί το αμυντικό μας σύστημα, ώστε να λειτουργεί ομαλά. Έτσι ακυρώνουμε ίσως τον σπουδαιότερο τελικό μηχανισμό γήρανσης και θεραπευόμαστε.

Πρακτική συμβουλή: Μετρήστε στο αίμα σας:
  • την ταχύτητα καθίζησης
  • τη CRP
  • την Ιντερλευκίνη-6
  • το TNFa
  • το NFkB
  • το λόγο αραχιδονικό οξύ/EPA
Είναι όλα τους σημαντικοί δείκτες φλεγμονής με ιδανικά επίπεδα τα κατώτατα φυσιολογικά.

Πηγή: Εφημερίδα Μετρό

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010


ΑΝΕΡΓΙΑ!


Σε ειδοποίησαν ότι ο Διευθυντής σε θέλει στο γραφείο του. Άφησες «στη μέση» αυτό που έγραφες στον υπολογιστή και βρέθηκες να κάθεσαι απέναντι από αυτόν που σε ήθελε.
«Είμαστε πολύ ευχαριστη
μένοι μαζί σας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να σας κρατήσουμε περισσότερο. Απολύεσθε!»

H λέξη βρόντησε σαν κανονιά στα αφτιά σου, η ψυχή σου βούλιαξε και η
καρέκλα που καθόσουν βρέθηκε να αιωρείται πάνω από ένα μαύρο κενό,
που απειλούσε να σε καταπιεί: Άνεργος!

Μάζεψες τα πράγματά σου, αυτό που έγραφες έμεινε για πάντα «στη μέση» και
βρέθηκες να περπατάς σαν χαμένος στο δρόμο. Έφτασες στο σπίτι, σε υποδέχθηκε η σιωπή του, χαμένος μέσα σε μια καινούργια κατάσταση.
Οι μέρες άρχισαν να κυλάνε κι εσύ όλο και πιο πολύ χάνεσαι μέσα σε μια ερημιά. Ανάμεσα στο πλήθος, εσύ νιώθεις πως δεν έχεις καμιά σχέση μαζί τους. Εκείνοι έχουν δουλειά, μπαίνουν σε μαγαζιά, ψωνίζουν, πίνουν καφέ στις καφετέριες, γελούν.
Το τέλος του μηνός δεν θα φέρει εκείνα που μέχρι στιγμής μπορούσαν να διακρίνουν τη «ζωή» από την «επιβίωση». Τα χρήματα!
Δεν υπάρχει κανείς να μιλήσεις μαζί του. Οι φίλοι, όταν το έμαθαν, σε πήραν τηλέφωνο. Σε κάλεσαν να βγείτε σε κάποιο ταβερνάκι. Σε κέρασαν. Μία φορά. Δεύτερη φορά. Πόσες όμως φορές μπορεί να γίνει αυτό; Άρχισες να αρνείσαι με διάφορες προφάσεις.
Το τηλέφωνο σιγά - σιγά σταμάτησε να χτυπάει. Η συνειδητοποίηση του «είσαι άνεργος» σε οδηγεί στο περιθώριο. Το περιθώριο γίνεται απομόνωση.
Εδώ και 5 λεπτά στέκεσαι στη βιτρίνα με τα παπούτσια. Τα δικά σου θέλουν επειγόντως άλλαγμα. Εκείνο το ζευγάρι σου αρέσει. Αλλά ξέρεις ότι το κατώφλι του μαγαζιού δεν μπορείς να το διαβείς. Η πωλήτρια σε κοιτάει με περιέργεια. Τα μάτια σου βουρκώνουν. Ευτυχώς τα γυαλιά είναι μαύρα. Φεύγεις.
Ψάχνεις σε αγγελίες. Στέλνεις βιογραφικά. Πολλά βιογραφικά. Αλλά κανείς δεν σου απαντάει. Και ψάχνεις. Και συνεχίζεις να ψάχνεις! Σταμάτησες πια να βγαίνεις. Τον κόσμο τον νιώθεις
εχθρικό. Στο μυαλό σου συνεχώς κάποιος σου ψιθυρίζει «είσαι αποτυχημένος! Απέτυχες! Είσαι χωρίς δουλειά!». Το κεφάλι σου πάει να σπάσει. Προσπαθείς να κρατηθείς. Προσπαθείς. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνεις. Αναρωτιέσαι για πόσο! Θεέ μου, για πόσο ακόμα;;; Πότε
βουλιάζεις σε ερέβη απελπισίας και πότε γεμίζεις με μίσος για όλους. Ένα έγκλημα διαρκείας! Ένα έγκλημα για το οποίο κανείς δεν πληρώνει και δεν πλήρωσε ποτέ. Ένα έγκλημα που κατασπαράσσει αργά, αλλά σταθερά την ψυχή, διαλύει το μυαλό και φορές ανατινάζει και το
κορμί.

Δία, Θεέ των Θεών! Ρίξε φωτιά και λάβα στα κεφάλια
αυτών που απεργάζονται τούτη την εξόντωση του
ανθρώπινου πλάσματος! Ρίξε τους κεραυνούς σου σε
όλους αυτούς που γεμάτοι από υποκρισία, αναλγησία
και απανθρωπιά ανοίγουν τους δρόμους σε όλα αυτά τα
εγκλήματα.


Αλλά ξέρω ότι κι εσύ δεν υπάρχεις. Οι κεραυνοί δεν θα πέσουν πάνω σε κανέναν από αυτούς.
Αυτοί όμως θα συνεχίσουν να διαφεντεύουν τις ζωές μας με τον μόνο τρόπο που ξέρουν: Τον γεμάτο ανατριχιαστική αδιαφορία απάνθρωπο τρόπο!

(Για την αντιγραφή: ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΙΑΣΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, εφημ. Μετρόραμα 14/7/2010)

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010


Οδύσσεια ή το Ταξίδι της Ψυχής

Ο μύθος του Οδυσσέα παρουσιάζεται σε τρίπτυχο, Πατέρας, γιος, Μητέρα. Έχουμε δηλαδή μια ολοκληρωμένη πνευματική Τριάδα. Οδηγούμαστε λοιπόν άμεσα στο σκεπτικό της αρμονικής ισορροπίας. Έχουμε για άλλη μια φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα μύθο που εξελίσσεται στο επίπεδο ενός θεϊκού τριγώνου.
Ο Οδυσσέας αναγκάζεται να ξεκινήσει για τον τρωικό πόλεμο (η Τροία συμβολίζει το υλικό επίπεδο). Ο αρχικός δισταγμός αποδεικνύει την άρνηση της ψυχής να ενσαρκωθεί, γιατί γνωρίζει τον πόνο που εννοείται η ίδια θα προδιαγράψει κατά τη διάρκεια ύπαρξής της μέσα στην υλομορφή. Μετά την άλωση της πόλης μετά από δεκαετία, που φυσικά υποδηλώνει την τελειοποίηση και την ολοκλήρωση του έργου στο υλικό επίπεδο, αρχίζει η πορεία επιστροφής του θεϊκού σπινθήρα (που είχε τη μορφή του Οδυσσέα) προς το πνεύμα, δηλαδή στην κατάσταση της πρωταρχικής ηρεμίας, αλλά εμπλουτισμένου με τις εμπειρίες των πεδίων που διέτρεξε. Η διάρκεια της επιστροφής είναι και αυτή δεκαετής και καταδεικνύει τη δοκιμασία της ανθρώπινης αντίληψης καθώς και την υπέρβαση των όποιων εμποδίων με ταυτόχρονη απόρριψη των φορτίων που τη δεσμεύουν με την ύλη μέχρι τη στιγμή της πλήρους ταύτισης με το πνευματικό ιδεώδες.
Κάθε σταθμός υποδείχνει και την αντίστοιχη υπέρβαση προς την πνευματικότητα.
Έτσι:
  • Η χώρα των Λωτοφάγων αντιστοιχεί στον επίγειο παράδεισο και την εμμονή στη συσσώρευση υλικών αγαθών, που φυσικά προκαλούν στον άνθρωπο τον αποπροσανατολισμό από τον αρχικό του προορισμό για την ύπαρξή του. Οι σύντροφοι που τρώνε τους Λωτούς είναι το μέρος της συνείδησης που παραμένει προσκολλημένο στην υλομορφή.
  • Το νησί των Κυκλώπων αντιστοιχεί στον εγκλωβισμό από τον Πολύφημο, που τρέφεται με στοιχεία της Ψυχής (σύντροφοι του Οδυσσέα), στη σπηλιά του Ασυνείδητου. Ο Πολύφημος είναι γιος του Ποσειδώνα (ωκεανός συναισθημάτων, ανεξέλεγκτη συναισθηματική φύση) και αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του Οδυσσέα. Αυτός επιστρατεύει τον ισχυρό νου του για να εξισορροπήσει αυτές τις αρχέγονες τάσεις. Ο Πολύφημος τον εγκλωβίζει στη σπηλιά (ασυνείδητο) χωρίς να τον σκοτώσει, ενώ ο ήρωας χάνει την ταυτότητά του και γίνεται Κανένας. Όλα αυτά προκαλούν συναισθηματική διαταραχή και από εδώ και στο εξής ο Ποσειδώνας θα είναι μόνιμο εμπόδιο στην προσπάθεια της Ψυχής του.
  • Το νησί του Αιόλου και το ασκί του συμβολίζουν το νοητικό στοιχείο και τη σωστά κατευθυνόμενη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον τελικό σκοπό. Κατά τη φάση που η Ψυχή χάνει την επαγρύπνισή της (ο Οδυσσέας κοιμάται) οι άνεμοι απελευθερώνονται από τα στοιχεία της. Η επακόλουθη νοητική σύγχυση προκαλεί πισωγυρίσματα της συνείδησης από τον προορισμό της.
  • Ο Αίολος δε δίνει δεύτερη ευκαιρία. Ο ήρωας πρέπει να βασιστεί μόνο στις δικές του δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους Λαιστρυγόνες (τιτανικές δυνάμεις της φύσης του). Τελικά μόνο το δικό του καράβι από τα δώδεκα (η μετατροπή της τριάδας σε μονάδα) καταφέρνει να διαφύγει κι έτσι ο ήρωας απογυμνώνεται από τις όψεις που τον συνδέουν με το παρελθόν.
  • Το νησί της μάγισσας Κίρκης, η οποία γοητεύει τους συντρόφους του και τους μεταμορφώνει σε χοίρους (η δύναμη του σεξουαλικού ενστίκτου, που μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο σε ζώο),συμβολίζει το απατηλό περιεχόμενο που υλοποιεί η Ψυχή προκειμένου να γίνει κοινωνός πλείστων όσων εμπειριών. Ο Οδυσσέας με τη δύναμη του Νου (Ερμής) πρέπει να μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστος και να καταφέρει να μεταστοιχειώσει τις αρνητικές όψεις της Ψυχής (Κίρκης) σε βοηθητικά στοιχεία. Αυτή η αλχημική διαδικασία απαιτεί τη χρήση κάθε αποθέματος της εκδηλωμένης ύπαρξής του.
  • Η κατάβαση στον Άδη, συμβολίζει τις αρνητικές όψεις του εαυτού του με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος. Με την τέχνη της μαγείας (ικανότητα διαχωρισμού απατηλών καταστάσεων) όμως, που αποκόμισε από την Κίρκη, πρέπει να τις υπερνικήσει για να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής. Μια επιπλέον βοήθεια είναι ο μάντης Τειρεσίας (η ενορατική ικανότητα της Ψυχής του), που τον συμβουλεύει να μην πειράξει τα βόδια (ανώτερες πνευματικές εκφάνσεις) στο νησί του Ήλιου.
  • Το νησί των Σειρήνων δεν είναι άλλο από την πλανερή γοητεία των επιθυμιών. Ευτυχώς όμως μετά την άνοδο στον Επάνω Κόσμο και με τη βοήθεια της Κίρκης θα δεθεί στο κατάρτι (νοητικό όραμα της Ψυχής) για να αποφύγει την πρόκληση.
  • Η Σκύλλα και η Χάρυβδη είναι η δυσκολότερη φάση της προσπάθειας για ολοκλήρωση. Η Χάρυβδη είναι η άβυσσος της εσωτερικότητας, που είναι έτοιμη να κατασπαράξει όποιον δεν είναι έτοιμος να ισορροπήσει στη λεπτή διαχωριστική γραμμή αληθινού και πλασματικού. Η Σκύλλα είναι η υποχρεωτική θυσία κάποιων όψεων της προσωπικότητας για να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στα ανώτερα επίπεδα ύπαρξης.
  • Το πέρασμα στο νησί του Ήλιου (ανώτερη πνευματικότητα) έρχεται με ελάχιστους συντρόφους. Η Ψυχή για άλλη μια φορά ολιγωρεί (ίσως λόγω εφησυχασμού) και τα στοιχεία της δυστυχώς σκοτώνουν τα βόδια του Ήλιου. Μοναδική εξιλέωση πλέον για τον ήρωα είναι η παντελής απογύμνωσή του από κάθε τι που τον συνδέει με το παρελθόν.
  • Φθάνει στο νησί της Καλυψούς. Τώρα πια βρίσκεται στο επίπεδο εξέλιξης όπου η επιθυμία για αθανασία είναι τόσο έντονη που είναι εύκολο να ξεστρατίσει τη συνείδηση από το εσωτερικό όραμα. Ευτυχώς όμως με την επικράτηση της πνευματικής θέλησης και την παρεχόμενη βοήθεια από τους Θεούς (ανώτερα στοιχεία της εξέλιξης) η κατώτερη φύση είναι πια ελεγχόμενη.
  • Το νησί των Φαιάκων, ο σταθμός εξάγνισης, έρχεται παρά την εναντίωση του Ποσειδώνα (συναισθηματικού στοιχείου). Η αναδρομή του ήρωα σε όλο το ιστορικό της περιπλάνησής του αποτελεί και το τέλος της μαθητείας.
  • Στην Ιθάκη, την Ηλιακή του φύση, απόλυτος κυρίαρχος, ξανατεντώνει το τόξο, που ξεκαθαρίζει την ύπαρξή του απ' όλα τα ψεύτικα εγώ που διεκδικούσαν την εξουσία της Ψυχής του αγγίζοντας έτσι την τελειότητα.

Καλό καλοκαίρι στις αναζητήσεις σας!

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΚΕΒΗΤΟΣ ΠΙΝΑΞ

KΕΒΗΤΟΣ ΠΙΝΑΞ

Πιστεύω πως μια πολύ καλή επιλογή στο παρόν ιστολόγιο θα ήταν και η αναφορά στον πίνακα του Κέβητος, ένα από τα αξιολογότερα έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Για την ανάρτηση έχω επιλέξει την προσέγγιση του Κίμωνα του Αθηναίου, που με τον άμεσο και αναλυτικό του τρόπο βλέπει τα πράγματα πιο διερευνητικά χωρίς να καταπιέζει την απλότητα. Βεβαίως για λόγους αμεροληψίας και δυνατότητας σύγκρισης παραθέτω και σελίδες αντίστοιχου περιεχομένου για εμβριθέστερη μελέτη.


Εισαγωγικά

Ο πίναξ του Κέβητος είναι διάλογος με ηθικό περιεχόμενο. Μερικές από τις εκδόσεις έχουν τίτλο “Κέβητος Θηβαίου Πίναξ”, πράγμα που μαρτυρεί πως θεωρούν το διάλογο έργο του Κέβητος, μαθητή του Σωκράτη. Αυτό όμως ενδέχεται να μην αληθεύει, διότι το θέμα του είναι μια αλληγορική οντότητα και η αλληγορία ανήκει σχεδόν ολοκληρωτικά στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η γνώμη που διατυπώνεται στο διάλογο, πως η Παιδεία απαλλάσσει τον άνθρωπο από την Άγνοια και την Πλάνη και τον οδηγεί στην Επιστήμη και τις άλλες Αρετές με κατάληξη την Ευτυχία, χωρίς να υπάρχει πια κίνδυνος να ενοχληθεί από κάποιο κακό, υπάρχει και στο έργο του Μουσώνιου Ρούφου, ο οποίος υπήρξε στωικός φιλόσοφος της τρίτης περιόδου.


Έτσι λοιπόν, μια και η βιοθεωρία του διαλόγου είναι στωική, είναι πολύ πιθανόν ο διάλογος αυτός να γράφτηκε από κάποιο μαθητή του Μουσώνιου Ρούφου, δηλαδή στην αυτοκρατορική περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας.

Το όνομα Κέβης λοιπόν πιθανότατα δεν έχει σχέση με το γνωστό μαθητή του Σωκράτη, που ήταν από τη Θήβα, αλλά μπορεί να είναι απλή συνωνυμία. Ο μαθητής αυτός του Μουσώνιου Ρούφου ήταν πιθανόν από εκείνους που σύχναζαν στην “εν Γυάρω” ερημική κατοικία του φιλόσοφου, όπου έμενε εξόριστος.

Η διδασκαλία που αναπτύσσεται στον πίνακα είναι προσαρμοσμένη στη νέα κατεύθυνση της στωικής φιλοσοφίας, η οποία σε αντίθεση με το θεωρητικό χαρακτήρα που τη διέκρινε στις δυο προηγούμενες περιόδους, γίνεται πρακτική. Αντλεί το περιεχόμενό της κυρίως από το συναίσθημα παρά από τη λογική και διδάσκει την ηθική υπό το πνεύμα της αρετής μάλλον παρά από την έρευνα της ουσίας της.

Ανάλυση

Ο υποτιθέμενος Κέβης (αφηγητής της ιστορίας αυτής) και κάποιοι φίλοι του έτυχε να περπατούν μέσα στο ιερό του Κρόνου σε κάποια ελληνική πόλη. Παρατηρούσαν τα αφιερώματα, που ήταν εκεί, και μεταξύ αυτών μια πλάκα εντοιχισμένη στο ναό, η οποία είχε μια εικόνα περίεργη της οποίας το περιεχόμενο δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Κατά τη γνώμη τους ούτε πόλη ήταν ούτε στρατόπεδο αλλά ένας περίβολος με δυο άλλους εσωτερικούς περίβολους, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο. Ο πρώτος περίβολος είχε και πύλη. Κοντά στην πύλη στεκόταν κατά τη γνώμη τους πολύς όχλος και μέσα στον περίβολο φαινόταν αρκετό πλήθος γυναικών. Μπροστά στην είσοδο του πρώτου περίβολου στεκόταν ένας γέρος και φαινόταν σα να έδινε κάποια διαταγή στον όχλο που θα έμπαινε.

Επειδή για αρκετή ώρα απορούσαν για το περιεχόμενο της εικόνας, ένας γέρος που παραστεκόταν τους είπε: “Δεν παθαίνετε φίλοι μου τίποτα το φοβερό, επειδή βρίσκεσθε σε αδυναμία να νιώσετε το περιεχόμενο αυτής της εικόνας. Και από τους ντόπιους πολλοί δεν ξέρουν τι τελοσπάντων σημαίνει αυτή η ιστορία, διότι το αφιέρωμα δεν είναι δημόσιο. Κάποιος ξένος, που ήλθε κάποτε εδώ και ήταν συνετός και ικανός στη σοφία, εζήλεψε και με λόγους και με έργα τη ζωή του Πυθαγόρα και του Παρμενίδη, έτσι αφιέρωσε στον Κρόνο αυτή την εικόνα.”

Στην επίμονη παράκληση και αγωνία των επισκεπτών ο γέρος άρχισε να τους λέει τι θέλει να πει η εικόνα πάνω στην εντοιχισμένη πλάκα. Τους είπε λοιπόν ότι ο πρώτος περίβολος παριστάνει τη ζωή και αυτοί που στέκονται εμπρός από την πύλη είναι εκείνοι, δηλαδή οι ψυχές, που πρόκειται να μπουν στ ζωή, με λίγα λόγια να μετενσαρκωθούν. Ο γέρος, που στέκεται από πάνω και κρατά ένα χαρτί στο ένα χέρι και με το άλλο σα να δείχνει κάτι, είναι ο Δαίμων, ο οποίος συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να μπουν στη ζωή τι πρέπει να κάνουν, ενώ δείχνει ποιο δρόμο πρέπει να βαδίσουν, αν σκοπεύουν να σωθούν στη ζωή.

Εμπρός απ' την πύλη υπάρχει ένα κάθισμα, στο οποίο κάθεται μια γυναίκα με προσποιητό ήθος και είναι φαινομενικά ελκυστική, κρατώντας στο χέρι ένα ποτήρι. Αυτή η γυναίκα συμβολίζει την απάτη που παραπλανά τους ανθρώπους. Αυτή η γυναίκα, δηλαδή η Πλάνη, ποτίζει με τη δύναμή της αυτούς που μπαίνουν στη ζωή. Το ποτό αυτό είναι η πλάνη και η άγνοια. Οι ψυχές αφού το πιουν, μπαίνουν στη ζωή. Άλλες πίνουν πολύ και άλλες λίγο, δηλαδή άλλοι πλανεύονται πολύ και άλλοι λίγο. Μέσα από την επόμενη πύλη υπάρχει ένα πλήθος από γυναίκες, εταίρες με λογής λογής μορφές. Αυτές είναι οι Δόξες, οι Επιθυμίες και οι Ηδονές. Όταν λοιπόν ο όχλος μπαίνει μέσα, αναπηδούν και αγκαλιάζουν η κάθε μια και από έναν και έπειτα τους οδηγούν. Τους οδηγούν άλλες στη σωτηρία και άλλες στην καταστροφή. Όλες βέβαια υπόσχονται ότι θα τους οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή, γεμάτη ευτυχία. Όσοι έχουν ποτιστεί από την Απάτη με άγνοια και πλάνη, δε βρίσκουν ποιος δρόμος στη ζωή είναι αληθινός και περιπλανώνται στα τυφλά.

Η γυναίκα, που στέκεται πάνω σ' ένα στρογγυλό λιθάρι και μοιάζει σαν τυφλή και τρελή, είναι η Τύχη, η οποία είναι επιπλέον και κουφή. Αυτή τρέχει παντού και από άλλους αρπάζει τα υπάρχοντα, ενώ σε άλλους τα δίνει. Αλλά και σε εκείνους που τα έδωσε τα αφαιρεί. Τα αφαιρεί αμέσως και τα δίνει σε άλλους στα τυφλά και με αβεβαιότητα. Το γεγονός ότι στέκεται επάνω σ' ένα τέτοιο λιθάρι δείχνει ότι η συμπεριφορά της είναι ασταθής. Όταν κάποιος δώσει εμπιστοσύνη σ' αυτήν, τον περιμένουν αποτυχίες μεγάλες και σκληρές. Ο πολύς κόσμος, που στέκεται γύρω της, είναι οι απερίσκεπτοι και ο καθένας τους ζητάει όσα αυτή πετά. Άλλοι απ' αυτούς είναι χαρούμενοι και άλλοι τείνουν τα χέρια από στενοχώρια. Όσοι φαίνονται χαρούμενοι και γελαστοί, είναι αυτοί που πήραν κάτι απ' αυτή και την ονομάζουν Καλή Τύχη. Εκείνοι που φαίνεται ότι κλαίνε, είναι αυτοί από τους οποίους αφαίρεσε όσα είχαν πρωτύτερα και την ονομάζουν Κακή Τύχη. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως αγαθά είναι ο πλούτος, η δόξα, η εξουσία, η ευγενής καταγωγή κλπ. και είναι αυτά για τα οποία γελάνε ή κλαίνε, όταν τους τα προσφέρει ή τα αφαιρεί η Τύχη.

Περνώντας την πύλη οι άνθρωποι εισέρχονται σε άλλον περίβολο όπου εκεί στέκονται γυναίκες στολισμένες σαν τις εταίρες. Αυτές είναι η Ακράτεια, η Ασωτία, η Απληστία και η Κολακεία. Αυτές κοιτάζουν αυτούς που πήραν κάτι από την Τύχη. Πλησιάζουν τους δήθεν τυχερούς, τους αγκαλιάζουν, τους κολακεύουν και αξιώνουν να μείνουν κοντά τους λέγοντας ότι θα περάσουν μια ευχάριστη και χωρίς δυστυχία ζωή. Εάν κάποιος απ' αυτούς πεισθεί να ριχτεί στην απόλαυση, μέχρις ενός σημείου του φαίνεται ευχάριστος αυτός ο τρόπος ζωής. Όταν όμως έλθει στα λογικά του, καταλαβαίνει ότι δεν έτρωγε, αλλά κατατρωγόταν από αυτήν και πάθαινε ζημιά. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται δούλος αυτών των γυναικών και φέρεται με απρέπεια, δηλαδή ληστεύει, αποστερεί, ιεροσυλεί, προδίδει και γενικά κάνει βλαβερά πράγματα. Μετά όμως τον περιμένει η Τιμωρία.

Πιο πέρα σ' έναν τόπο σκοτεινό και στενό στέκονται άλλες γυναίκες. Αυτές είναι ρυπαρές, άσχημες και κακοντυμένες. Εκείνη που κρατά μαστίγιο ονομάζεται Τιμωρία. Εκείνη που έχει το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά της λέγεται Λύπη και εκείνη που μαδάει τα μαλλιά της Οδύνη.

Υπάρχει κοντά σ' αυτές κι ένας άνδρας που είναι άσχημος και γυμνός. Μαζί του είναι μια εξίσου άσχημη γυναίκα και αδύνατη. Ο άνδρας ονομάζεται Οδυρμός και η γυναίκα, που είναι αδελφή του, Αθυμία. Σε αυτούς παραδίδεται και με αυτούς ζει ο τιμωρούμενος. Στη συνέχεια ρίχνεται σε άλλο οίκημα, στην Κακοδαιμονία. Εκεί τελειώνει την υπόλοιπη ζωή του με κάθε δυστυχία, αν δεν τον συναντήσει κατά τύχη η Μετάνοια.

Αν τον συναντήσει η Μετάνοια, τον βγάζει από τις συμφορές και τον συστήνει σε άλλη Δόξα που οδηγεί στην Παιδεία αλλά ταυτόχρονα και σ' εκείνη που λέγεται Ψευδοπαιδεία. Αν δεχθεί ευχάριστα αυτή τη Δόξα που θα τον οδηγήσει στην αληθινή Παιδεία, αφού καθαρισθεί απ' αυτήν, σώζεται και γίνεται ευτυχισμένος και καλότυχος στη ζωή του. Στην αντίθετη περίπτωση παρασύρεται από την Ψευδοπαιδεία. Αυτή παριστάνεται με γυναίκα, που φαίνεται πως είναι πολύ καθαρή και περιποιημένη, και στέκεται κοντά στην είσοδο στον επόμενο περίβολο. Αυτήν οι πιο πολλοί και κούφιοι άνθρωποι τη λένε Παιδεία. Οι εραστές της Ψευδοπαιδείας, που έχουν πλανηθεί και νομίζουν ότι συναναστρέφονται με την αληθινή Παιδεία, είναι οι ρήτορες, οι αστρολόγοι, οι κριτικοί, οι ηδονικοί κλπ.

Εκείνοι που σώζονται, όταν θέλουν να έλθουν στην αληθινή Παιδεία, εκεί έρχονται κατά πρώτον. Ο δρόμος, που οδηγεί στην αληθινή Παιδεία, είναι ανηφορικός και δύσβατος και γι' αυτό άλλωστε λίγοι πορεύονται σ' αυτόν. Ο δρόμος αυτός οδηγεί σ' ένα βουνό πάνω στο οποίο ευρίσκεται ένας μεγάλος, απόκρημνος και υψηλός βράχος. Στο βράχο αυτό στέκονται δυο γυναίκες ζωηρές, με καλή υγεία, οι οποίες με μεγάλη προθυμία απλώνουν τα χέρια τους. Αυτές οι γυναίκες είναι η Εγκράτεια και η Καρτερία. Είναι αδελφές και παρακινούν όσους φθάνουν σ' αυτόν τον τόπο να έχουν θάρρος και να μη δειλιάζουν, λέγοντάς τους ότι λίγο ακόμη πρέπει να υπομείνουν και έπειτα θα φθάσουν σε ωραίο τόπο.

Σε όσους ανέβουν το βράχο οι δυο γυναίκες δίνουν δύναμη και θάρρος και υπόσχονται ότι θα τους οδηγήσουν στην αληθινή Παιδεία δείχνοντας πόσο ωραίος, ομαλός και ευκολοδιάβατος είναι ο δρόμος, χωρίς κανένα εμπόδιο. Ο δρόμος αυτός στη συνέχεια οδηγεί σ' έναν τόπο που είναι χλοερός, ωραίος και φωτεινός. Αυτός ο τόπος είναι το οίκημα των ευτυχισμένων, διότι εκεί κατοικούν όλες οι Αρετές και η Ευτυχία.

Στον τόπο αυτόν υπάρχει μια πύλη που οδηγεί σε άλλον περίβολο. Κοντά στην πύλη στέκεται μια γυναίκα με ήρεμο πρόσωπο, ώριμη κατά την ηλικία και διαλεκτική, με απλή και αστόλιστη ενδυμασία. Αυτή στέκεται πάνω σε τετράγωνη, στερεή βάση. Μαζί με αυτήν είναι δυο άλλες γυναίκες, που φαίνονται θυγατέρες της. Η πρώτη, που είναι στη μέση, είναι η Παιδεία. Οι δυο άλλες είναι η Αλήθεια και η Πειθώ. Η Παιδεία δίνει στους ανθρώπους θάρρος, αφοβία και γνώση. Στέκεται εκεί για να ποτίζει αυτούς, που έρχονται, με την καθαρτική δύναμη. Όταν κάποιος έλθει στην Παιδεία, αυτή πρώτα τον καθαρίζει και μετά του αποβάλλει όλα τα κακά με τα οποία ήλθε. Τα κακά αυτά είναι: η Άγνοια, η Πλάνη, η Απάτη, η Υπερηφάνεια, η Επιθυμία, η Ακράτεια, η Οργή και η Φιλαργυρία. Όταν καθαρισθεί, τον αποστέλλει στην Επιστήμη και τις άλλες Αρετές οι οποίες είναι: η Ανδρεία, η Δικαιοσύνη, η Καλοκαγαθία, η Σωφροσύνη, η Ευταξία, η Ελευθερία, η Εγκράτεια και η Πραότης. Όταν τον παραλάβουν αυτές οι Αρετές, τον οδηγούν στην Ευτυχία.

Η Ευτυχία κάθεται σε ένα θρόνο στολισμένη με ελευθερία και απλότητα και στεφανωμένη με πολύ ωραίο και πλούσιο στεφάνι. Ο θρόνος είναι τοποθετημένος στην πιο υψηλή τοποθεσία, που είναι η Ακρόπολη των περιβόλων.

Όταν λοιπόν φθάσει κάποιος εκεί, τον στεφανώνουν η Ευτυχία και οι άλλες Αρετές, όπως ακριβώς εκείνους που έχουν νικήσει σε μεγάλους αγώνες. Ο νεοαφιχθείς νίκησε στους αγώνες τα πιο μεγάλα θηρία (Άγνοια, Πλάνη, Λύπη, Φιλαργυρία κλπ.), τα οποία πρωτύτερα τον κατέτρωγαν, τον τιμωρούσαν και τον είχαν κάνει δούλο. Όλα αυτά τα θηρία τα έδιωξε από μέσα του και έχει γίνει ανεξάρτητος σε τέτοιο βαθμό, ώστε εκείνα είναι τώρα υπόδουλα σ' αυτόν. Τώρα πια όλα αυτά τα εξουσιάζει και δεν εξουσιάζεται απ' αυτά όπως πριν.

Αυτοί που στεφανώθηκαν με το στεφάνι αυτής της δύναμης, δηλαδή της Ευτυχίας, γίνονται ευτυχισμένοι, καλότυχοι και δεν έχουν τις ελπίδες της ευτυχίας σε πράγματα έξω από τον εαυτό τους αλλά μέσα τους. Όταν στεφανωθούν, οδηγούνται από τις Αρετές σε εκείνον τον τόπο απ' όπου ήλθαν αρχικά και παρατηρούν εκείνους που παραμένουν εκεί και ζουν άθλια, ναυαγούν, περιπλανώνται και περιφέρονται σα να έχουν νικηθεί από τους εχθρούς τους: άλλοι από την Ακράτεια, άλλοι από την Αλαζονεία, άλλοι από τη Φιλαργυρία, άλλοι από την Κενοδοξία και άλλοι από άλλα κακά. Από αυτά τα δεινά, με τα οποία έχουν δεθεί, δεν μπορούν ν' απαλλαγούν, ώστε να σωθούν και να έλθουν εδώ, αλλά περνούν όλη τους τη ζωή ταραγμένα. Αυτό το παθαίνουν, επειδή δεν μπορούν να βρουν το δρόμο προς τα εδώ, διότι ξέχασαν την εντολή του Δαιμονίου. Οι Αρετές τους δείχνουν τον τόπο απ' όπου είχαν έλθει νωρίτερα για να καταλάβουν πόσο πλανεμένα ζούσαν. Αυτοί που συνεχίζουν να ζουν μέσα στην Άγνοια και την Πλάνη, νομίζουν ότι αυτά είναι τα αγαθά της ζωής, δηλαδή τα υλικά αντικείμενα και οι αισθησιακές απολαύσεις, ενώ συγχέουν γενικώς το καλό με το κακό. Αυτοί, που τώρα πια έχουν καταλάβει ποια είναι η πραγματική Ευτυχία, καταλαβαίνουν ότι οι άλλοι πραγματικά δυστυχούν.

Όσοι κατακτήσουν λοιπόν την Ευτυχία, έχουν παντού ασφάλεια και είναι σα να κρατούν στα χέρια τους το Κηρύκειον. Όπου πάνε θα ζουν καλά και με ασφάλεια, διότι όλοι θα τους υποδέχονται με χαρά, όπως οι άρρωστοι υποδέχονται το γιατρό. Δε φοβούνται πια τα θηρία. Τα χειραγωγούν κατά βούληση. Δεν μπορούν να τους αγγίξουν , διότι έχουν στα χέρια τους το αντίδοτο που ονομάζεται Ευτυχία.


Μεταφόρτωση του βιβλίου από τη διεύθυνση: http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/a/c/6/metadata-264-0000365.tkl

ή μεταφρασμένο: http://hliaion.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Όποιος επιθυμεί να το αγοράσει: http://www.oldbooks.gr/index.php?option=com_bookstore&task=book&id=11044&catid=124

Εισαγωγικά για το Μουσώνιο Ρούφο: http://www.rassias.gr/STOIC7.html



Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αίσθημα ή συναίσθημα; Μόρφωση ή Συμμόρφωση;

Σε ένα περιβάλλον που η ομάδα εκφράζει μια θέση για συγκεκριμένο προβληματισμό είναι τελικά δύσκολο να τοποθετηθεί κάποιος διαφορετικά.
Το βίντεο που ακολουθεί καταδεικνύει ότι το συναίσθημα πολλές φορές υπερισχύει της λογικής ακόμα και όταν τα στοιχεία είναι καταφανώς υπέρ της λογικής. Στο πείραμα αυτό αποδεικνύεται επίσης η ρήση του Αριστοτέλη πως ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώον (σε ελεύθερη απόδοση). Κρατήστε την υπογραμμισμένη λέξη.
Μην υποκύπτετε στην ομάδα, ακόμα κι αν επιμένει ένα μεγάλο μέρος της στο παράλογο. Πείτε την άποψή σας και στηρίξτε τη με επιχειρήματα, αν χρειαστεί. Ο κόσμος μόνο έτσι αλλάζει, προοδεύει.
Ο άνθρωπος είναι σίγουρα ζώον, πρόβατο δεν είναι εξ αντικειμένου!
Η κοινωνία είναι σίγουρα μια ομοιογενής μπάλα που κατρακυλά ασταμάτητα, η πορεία της όμως αλλάζει χάρη σ' αυτούς που βγαίνουν στην επιφάνεια και βγάζουν το πόδι τους χτυπώντας το με δύναμη στο έδαφος για να ανατρέψουν την υπάρχουσα πορεία. Αυτό για να μην ξεφεύγουμε και από το πνεύμα του Μουντιάλ.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ο Ηρακλής ένας από τους επισκέπτες της Εσπερίας

Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί άλλο ένα σημαντικό στοιχείο (ή ένδειξη όπως το εκλάβει κανείς) σχετικά με την επίσκεψη των αρχαίων (διευκρινίζω-όχι μόνον Ελλήνων) στα δήθεν απρόσιτα μέρη της αμερικανικής ηπείρου.
Τελικά κάποια πράγματα ανακοινώνονται σε ανύποπτο χρόνο, οπότε δεν υπάρχει η δικαιολογία που επικαλούμαστε πως αποκρύβουν την ιστορική αλήθεια. Το θέμα είναι πως τέτοιου είδους ζητήματα θίγονται άπαξ και σπανίως υφίσταται περαιτέρω διερεύνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως με αυτήν την τακτική είναι δυσχερής η ευρύτερη αποδοχή και γνώση τέτοιων γεγονότων. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία που παρέχουν τα ιστολόγια για την έκφραση και διάδοση των σπανίων αυτών περιστατικών και ας αφήσουμε στη συνέχεια τους ειδικούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα διερευνώντας την αντικειμενική αξία όσων ανακοινώνονται ή γράφονται, καθότι η αυξανόμενη και πιεστική παρουσία τέτοιων αναρτήσεων θα υποχρεώσει αρκετούς μακαρίως κοιμώμενους να αναζητήσουν μια διαφορετική αλήθεια από την καθεστηκυία.
Με αγάπη Α34FM
*-=Ο αιτών ευρίσκει=-*





Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

George Carlin ο Αμερικανός Λαζόπουλος

Δείτε τον Αμερικανό ιρλανδικής καταγωγής (τύπου Λαζόπουλου) George Carlin.
Τελικά η κρίση είναι παγκόσμια και κυρίως δεν είναι οικονομική, είναι αξιακή.
Ο στόχος της είναι όλος ο πληθυσμός των πληβείων. Ο πληθυσμός αυτός φαίνεται πως έχει αυξηθεί υπερβολικά και απειλεί τα κεκτημένα της ιθύνουσας τάξης, γι' αυτό και η λήψη των ακραίων μέτρων και όλη αυτή η φασαρία και αναταραχή.
Στο Youtube δώστε το όνομα του Carlin και ακούστε με προσοχή τα λεγόμενά του.
Δεν είναι ο μόνος, είναι όμως χαρακτηριστικότατος στις περιγραφές του.
Ξεχωρίζει για την αμεσότητα του τρόπου με τον οποίο σατυρίζει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.
Σας παραθέτω για άμεση πρόσβαση μία, η οποία κατά τη γνώμη μου αξίζει περισσότερο και επιπλέον καθρεπτίζει τη σημερινή κατάσταση.



Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Επιβίωση χωρίς φαΐ


ΖΩΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ

(και σπάζοντας τα όρια της αντίληψης)

Η πλήρης αποχή από την τροφή και το νερό είναι μία πρακτική ενσωματωμένη σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. Συνδέεται με τον εξαγνισμό και την καθαρότητα του σώματος αλλά κυρίως του πνεύματος.
Φαίνεται αυτονόητη και παραδεκτή η ιδέα ότι όσο περισσότερο ένας άνθρωπος απέχει από την τροφή, τόσο ωριμότερος γίνεται πνευματικά. Η αναφορά σε ανθρώπους, που μπορούν να επιζήσουν χωρίς τροφή και νερό, απλά γεννάει το θαυμασμό μας είτε αυτοί είναι χριστιανοί ασκητές και άγιοι είτε ινδουιστές ή βουδιστές γιόγκι. Σημειώνεται πως οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να ζήσουν χωρίς φαγητό για περισσότερες από 50 ημέρες, ενώ η μεγαλύτερη απεργία πείνας που έχει καταγραφεί στα χρονικά είχε διάρκεια 74 ημερών.
Μία νεώτερη θεώρηση της αποχής από την τροφή ως μέσου πνευματικής εξέλιξης εμφανίστηκε κυρίως στον Αγγλοσαξονικό χώρο. Πρόκειται για τους Breatharians (Αναπνοϊστές θα λέγαμε στα ελληνικά).
Μπορεί όμως η αφαγία να κρύβει μια βιολογική βάση εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και την απαρχή δημιουργίας μιας καινούριας, ανώτερης ανθρώπινης φυλής;



Breatharians και Ιnedia

Στη διάδοση των θέσεων των Breatharians για το πώς είναι δυνατή η διατήρηση της ζωής μόνο με την αναπνοή εμπλέκονται προσεγγίσεις για μυστήρια του Χριστιανισμού, του Ινδουισμού, του Βουδισμού, της γιόγκα, του Ταοϊσμού, κ.λπ. Έτσι, υπάρχουν Breatharians που εξηγούν τη συντήρηση της ζωής με την πρόσληψη της χριστιανικής Θείας Κοινωνίας, τουPrana, του Chi, της Ηλιακής ενέργειας, της Συμπαντικής ενέργειας, κ.λπ.

Το να προσπαθεί κανείς να εφαρμόσει έμπρακτα στη ζωή του τις πεποιθήσεις των Breatharians προκειμένου να κερδίσει την ικανότητα της Inedia και παράλληλα όλα τα πνευματικά και φυσικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν, περιγράφεται ως Breatharianism (μπρεθαριανισμός) ή «αναπνοϊσμός». Ο αναπνοϊσμός αποτελεί μία ξεχωριστή φιλοσοφία που προτείνει έναν διαφορετικό από το συνηθισμένο τρόπο ζωής. Υπάρχουν όμως και κάποιες πρακτικές του, που μπορούν, σε κάποιο βαθμό να ενσωματωθούν σχετικά εύκολα στη ζωή του μέσου ανθρώπου, όπως είναι η Ηλιοθέαση, η Ηλιακή γιόγκα ή το Bigu Chigong.


Η αναμφισβήτητη πλέον ικανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης χωρίς τροφή και νερό αποδεικνύει λογικά ότι ο άνθρωπος είναι κάτι παραπάνω από μία απλή χημική μηχανή, όπως πιστεύει ουσιαστικά η επιστήμη. Έτσι το όλο θέμα της ύπαρξης ανθρώπων που μπορούν να επιζήσουν χωρίς τροφή και νερό μετατρέπεται σε κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή πληροφορία. Μετατρέπεται σε μία επιβεβαίωση ή απόρριψη ενός ολόκληρου παγιωμένου συστήματος αντίληψης.


Τρεις τύποι ανθρώπων που μπορεί να ζήσουν χωρίς τροφή και νερό

Οι άνθρωποι που μπορούν να ζήσουν χωρίς τροφή και νερό δεν ανήκουν σε έναν, αλλά σε τρεις διαφορετικούς μεταξύ τους τύπους , ανάλογα με την πηγή που αντλούν την ενέργεια την οποία χρειάζονται για να ζήσουν:

• Στον πρώτο τύπο Breatharians ανήκουν εκείνοι που ζουν παίρνοντας ενέργεια από το Θείο Φως. (Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως με την ινδουιστική του έννοια και λιγότερο με τη χριστιανική.) Το Θείο Φως είναι η μόνη πλήρης ουσία από την οποία προέρχονται και στην οποία ενυπάρχουν όλες οι δυνατές μορφές ύλης και ενέργειας. Το Φως αυτό περιέχει όλα τα χρώματα, τα οποία είναι οι μικρότερες πτυχές σε επίπεδο αύρας για οποιοδήποτε υλικό σώμα, στοιχείο ή άτομο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υπάρχουν στο σώμα μας, στο νερό και στις συνήθεις τροφές μας. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να τραφεί και να ζήσει από το Θεϊκό Φως, θα πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις:
Οι Breatharians που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο ζουν συνήθως μία μοναχική ζωή, σαν ασκητές ή ερημίτες. Βασικά τους χαρακτηριστικά είναι: α) ότι αποδέχονται όλη την ύπαρξη τους σε όλες της τις εκφάνσεις και β) ότι έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο «ενεργοποίησης του DNA» τους που τους επιτρέπει να αναπλάθονται τα κύτταρα τους. Δεν έχουν την αίσθηση της πείνας ή της δίψας, κοιμούνται ελάχιστα ή καθόλου, αλλά είναι πάντα γεμάτοι ενέργεια. Η διαδικασία της γήρανσης των φυσικών τους σωμάτων σταματάει ή και αναστρέφεται, ενώ, και εφόσον ενεργοποιήσουν πλήρως το DNA τους, λέγεται ότι γίνονται πρακτικά αθάνατοι. Σε αυτό τον τύπο Breatharians θεωρείται ότι ανήκει ο Prahladbhai Jani.
• Στον δεύτερο τύπο Breatharians ανήκουν εκείνοι που ζουν παίρνοντας ενέργεια από το λεγόμενο Πράνα. Το Πράνα είναι μία αιθερική ουσία που έχει συνήθως λευκό ή κίτρινο χρώμα. Είναι μία ειδική μορφή υγρής ενέργειας που μπορεί να υποστηρίξει και να συντηρήσει το φυσικό σώμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι ασκούν την τεχνική του «νέκταρ» της ινδουιστικής ράτζα γιόγκα.
Ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να έχει ενεργά ανοικτή ενεργειακή ροή ή να έχει ενεργοποιήσει το DNA του (πρώτο επίπεδο) προκειμένου να μπορέσει να ζήσει από το Πράνα. Όταν ένας άνθρωπος τρώει φυσική στερεή τροφή, τότε συνήθως δημιουργείται η τάση να εμποδιστεί η θρεπτική δράση του Πράνα, καθώς η ενεργειακή συχνότητά του είναι πολύ λεπτότερη σε σχέση με την ενεργειακή συχνότητα της τροφής. Όταν όμως ένας άνθρωπος σταματήσει να τρώει, τότε η θρεπτική δράση του Πράνα γίνεται ισχυρότερη και μπορεί να τον διατηρήσει στη ζωή. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να συντηρηθεί στη ζωή παίρνοντας ενέργεια αποκλειστικά από το Πράνα, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: α. Η πρώτη προϋπόθεση αναφέρεται στη λήψη όσο το δυνατόν λιγότερο στερεάς φυσικής τροφής, καθώς οι τοξίνες που περιέχονται σε αυτές καταστρέφουν όχι μόνον τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα κύτταρα, αλλά και το ίδιο το Πράνα. Μπορεί όμως να καταναλωθεί μία μικρή ποσότητα αγνών υγρών τροφών ή καθαρού νερού. (Από εδώ προέρχεται η προτίμηση για χορτοφαγία των γιόγκι). β. Η δεύτερη προϋπόθεση σχετίζεται με τον τόπο που διαμένει αυτός ο άνθρωπος, καθώς δεν είναι το ίδιο πλούσιες σε Πράνα όλες οι περιοχές της γης! Γι' αυτό και θα πρέπει καθημερινά να αφιερώνει κάποια ώρα στην... «άσκηση» της ενέργειάς του και σε συνειδητές ασκήσεις ενεργειακής αναπνοής, προκειμένου να συγκεντρώνει και να συσσωρεύει την ποσότητα Πράνα που θα του χρειαστεί για να διατηρηθεί στη ζωή.
Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύεται πως δεν είναι απολύτως εφικτό να ζήσει κανείς μακροχρόνια τρεφόμενος αποκλειστικά και μόνο από το Πράνα, καθώς το Πράνα θεωρείται ότι περιέχει μόνον(!) το 80% των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να διατηρηθεί στη ζωή. Και φυσικά, για έναν άνθρωπο που τρέφεται από το Πράνα δεν είναι δυνατή ούτε η αναστροφή ή διακοπή της γήρανσης του ούτε η επίτευξη της αθανασίας.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο Breatharians συνήθως ζουν κανονική ζωή. Θα πρέπει να διαλογίζονται και να κάνουν yoga, Chigong (τσι-κονγκ) ή άλλες ενεργειακές ασκήσεις καθημερινά. Ακόμα και στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις οι Breatharians, που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο, χρειάζονται να λαμβάνουν οπωσδήποτε μία μικρή ποσότητα νερού ή και κάποιες ποσότητες υγρής τροφής περιστασιακά.
Στις πιο απλές περιπτώσεις μπορεί απλά να έχουν μειωμένη επιθυμία ή και αποστροφή για τη λήψη τουλάχιστον ορισμένων ειδών τροφής. Σε αυτό τον τύπο Breatharians θεωρείται ότι ανήκει η Jasmuheen. (Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω εξηγούν τόσο το πώς όσο και το γιατί απέτυχε η προσπάθεια της να ζήσει υπό παρακολούθηση και χωρίς τροφή και νερό για ένα μήνα, σύμφωνα με τα όσα είχε συμφωνήσει με τους παραγωγούς της εκπομπής «60 λεπτά» της Αυστραλιανής τηλεόρασης.
• Στον τρίτο τύπο Breatharians θεωρείται ότι ανήκουν όσοι παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να ζουν από το φως του ήλιου και από τον αέρα.
Τόσο το φως του ήλιου όσο και ο αέρας είναι αρκετά πυκνές πηγές ενέργειας που μπορούν σχετικά εύκολα να προσληφθούν από τους ανθρώπους μετά από κάποια σχετική εκπαίδευση. Όμως ούτε το ηλιακό φως ούτε ο αέρας αλλά ούτε και ο συνδυασμός τους προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που μακροχρόνια χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η ενέργεια από το ηλιακό φως και τον αέρα δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να υποστηρίξει έναν ανθρώπινο σώμα που αναπτύσσεται ή για να σταματήσει τη φυσιολογική, βιολογική γήρανση.
Είναι όμως άριστα και απαραίτητα συμπληρώματα της πρόσληψης τροφής.
Ειδικότερα ως προς το ηλιακό φως, αυτό περιέχει αρκετά ενεργειακά μήκη κύματος, που σε κάποιο βαθμό αντιστοιχούν σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Όταν ένας άνθρωπος αυξάνει την έκθεσή του στο ηλιακό φως, όλες αυτές οι λειτουργίες βελτιώνονται.
Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να τραφεί από τον ήλιο, βασική προϋπόθεση είναι να ζει σε περιοχές με σχετικά θερμό κλίμα και αρκετή ηλιοφάνεια, διότι η θερμότητα που προσφέρουν οι ηλιακές ακτίνες είναι μία μορφή ενέργειας που ενυπάρχει μέσα στο ηλιακό φως.
Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να τραφεί από τον αέρα, προϋποθέτει τη γνώση μίας πολύ έγκυρης τεχνικής αναπνοής, όπως αυτές που διδάσκονται σε ορισμένα είδη Yoga.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο Breatharians ζουν στην πλειονότητα τους κανονική ζωή, διαλογίζονται και κάνουν Yoga, Chigong ή άλλες ενεργειακές ασκήσεις καθημερινά. Λαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον την ποσότητα νερού που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος, ενώ κατά διαστήματα τρώνε περιορισμένες ποσότητες υγρής τροφής ή παίρνουν συμπληρώματα διατροφής. Σε αυτό τον τύπο Breatharians πιστεύεται ότι ανήκει ο Hira Ratan Manek, ο άνθρωπος που θεωρείται ότι αναβίωσε την αρχαία τεχνική της ηλιοθέασης.



Περιπτώσεις Breatharians

Ι. Οι Ρώσοι αυτότροφοι και η Zinaida Baranova


Η πιο γνωστή αυτότροφος στη Ρωσία είναι η Zinaida Baranova (φωτο αριστερά), μία εξηνταεπτάχρονη γυναίκα από την πόλη Krasnodar. Η γυναίκα αυτή αρχικά εγκατέλειψε το κρέας, μετά και τα λαχανικά. Ζει χωρίς τροφή και νερό ήδη για τεσσεράμισι χρόνια μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες από το Bauman Institute που την εξέτασαν και έλεγξαν τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού της, διαπίστωσαν με έκπληξη πως η βιολογική της ηλικία αντιστοιχεί με εκείνη μιας εικοσάχρονης! Όμως, όπως η ίδια λέει, το να προσαρμοστεί σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής ήταν κάτι μάλλον σκληρό για αυτήν. Υπέφερε από κράμπες, εξάντληση, ξηροστομία κ.λπ. Υπήρχαν στιγμές που νόμισε ότι πεθαίνει. Τελικά μετά από ενάμιση μήνα η υγεία της άρχισε να βελτιώνεται.




70 χρόνια χωρίς φαΐ και νερό
2. Η περίπτωση του Prahladbhai Jani:

Ο εβδομηνταεξάχρονος Prahladbhai Jani, (φωτό δεξιά) εγκατέλειψε το σπίτι των γονιών του σε ηλικία επτά ετών και περιπλανήθηκε στις ζούγκλες των βουνών Abu, Girnar, Narmada, στην Ινδία. Στην ηλικία των έντεκα, είχε μία έντονη πνευματική εμπειρία που του άλλαξε τη ζωή. Ισχυρίζεται ότι μια θεότητα, που τον ευλόγησε, του έδωσε ειδικές ικανότητες και τον απάλλαξε από την ανάγκη για τροφή και νερό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μετά την εμπειρία αυτή, δεν νιώθει πια την επιθυμία να φάει, να πιει υγρά, να ουρήσει ή να αφοδεύσει και είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Δεν μίλησε και πέρασε σε σιωπή πριν από σαράντα πέντε χρόνια (Maunbrat). To 1942 εισήχθη στο νοσοκομείο Jaslok και παρέμεινε υπό την παρακολούθηση των γιατρών και της αστυνομίας για σαράντα πέντε ημέρες. Πριν από ενάμιση χρόνο, εξετάστηκε από τον Dr. Sudhir V. Shah για μία αρχική ανάλυση της κατάστασης της υγείας του. Δεν έχει κανένα προηγούμενο ιστορικό σοβαρών παθήσεων, εισαγωγών σε νοσοκομείο (με την εξαίρεση του 1945), ελαφρών ή σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων ή ιστορικό λήψης κάποιου φαρμάκου!
Ο Jani αποφασίστηκε να παρακολουθηθεί από μία ομάδα γιατρών επί δέκα ημέρες συνεχώς. Δεν του επιτράπηκε να βγει από το δωμάτιο του, παρά μόνο να μετακινηθεί για να κάνει διάφορες εξετάσεις με τη συνοδεία γιατρών.
Το ιατρικό συμβούλιο μετά το πέρας των ημερών εξέτασης έκανε την εξής δήλωση: «Έχουμε εκπλαγεί από το γεγονός της επιβίωσης του κ. Jani, ιδίως για το ότι δεν ούρησε επί 10 ημέρες και παρόλα αυτά παραμένει σε καλή φυσική κατάσταση. Ως γιατροί δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα ενδεχόμενα, σε μια πηγή ενέργειας διαφορετική από τις θερμίδες.»
3. Η περίπτωση της Therese Neumann

Η Therese Neumann γεννήθηκε στη Βαυαρία το 1898 και πέθανε το 1962. Το 1919, όταν ήταν είκοσι χρονών, μετά από μία σειρά από παθήσεις και τραύματα παρέλυσε και τυφλώθηκε, κάτι που επιβεβαιώνεται από ιατρικές βεβαιώσεις και αρχεία των νοσοκομείων της περιοχής που ζούσε. Ξαναβρήκε την όραση της την 29η Απριλίου του 1923, την ημέρα που έγινε η οσιοποίηση της St. Therese of Lisieux και ξαναπερπάτησε την 17η Μαΐου του 1925, την ημέρα που έγινε η αγιοποίηση της St. Therese of Lisieux. Και στις δύο περιπτώσεις προηγήθηκε της θαυματουργικής ίασής της ένα όραμα της τιμώμενης νέας Αγίας.
Η σημαντικότερη όμως χρονιά στη ζωή της Therese Neumann ήταν το 1926, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά στο σώμα της «στίγματα», σημάδια που αντιστοιχούσαν στις ιερές πληγές που υπέστη ο Ιησούς Χριστός κατά τα Μαρτύρια και τη Σταύρωσή Του. Για τα επόμενα 36 χρόνια της ζωής της συνέχισε να παρουσιάζει στίγματα κάθε Παρασκευή, με εξαίρεση τις Παρασκευές που έπεφταν ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Φώτα καθώς και ανάμεσα στην Κυριακή του Πάσχα και την Πεντηκοστή, ή τις Παρασκευές που συνέπιπταν με μία μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Πριν από την εμφάνιση των στιγμάτων η Neumann έβλεπε οράματα και έπεφτε σε έκσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας μιλούσε σε ακατάληπτες γλώσσες. Αναγνωρίστηκαν αργότερα από τους ειδικούς που τις μελέτησαν ως Αραμαϊκά, Εβραϊκά και Ελληνικά της εποχής του Χριστού.
Η Neumann παρουσίαζε και ένα ακόμα θαυμαστό πνευματικό χάρισμα. Επιβίωνε χωρίς τροφή και νερό, παίρνοντας μόνο καθημερινά τη Θεία Κοινωνία, σύμφωνα με το Καθολικό τελετουργικό. Αυτό το χάρισμα ξεκίνησε να εκδηλώνεται από τα Χριστούγεννα του 1922, όταν ξεκίνησε να διατρέφεται μόνο με υγρά και μέχρι την Ανάληψη του Σωτήρος την 6η Αυγούστου του 1926, ζούσε πίνοντας μόνο μ' ένα κουτάλι νερό την ημέρα για να τη βοηθάει να καταπίνει την Όστια. Από το Σεπτέμβριο του 1926 σταμάτησε να πίνει και αυτή την ποσότητα νερού και ζούσε μόνο με την καθημερινή Θεία Κοινωνία. Εάν μεσολαβούσαν περισσότερες από 24 ώρες ανάμεσα σε δύο διαδοχικές μεταλήψεις, παρουσίαζε εξασθένηση και αδυναμία που διορθωνόταν αμέσως μόλις μεταλάμβανε.
Το 1927, ο επίσκοπος του Regensburg Antonius von Henle ζήτησε να γίνει αυστηρός ιατρικός έλεγχος της περίπτωσής της. Η ιατρική παρακολούθηση της Neumann κράτησε για δεκατέσσερις ημέρες. Σε όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, τέσσερις νοσοκόμες βρίσκονταν δίπλα της κάθε στιγμή και σε εικοσιτετράωρη βάση για να την παρακολουθούν και να καταγράφουν τη ζωή της. Ακόμα, εξεταζόταν καθημερινά από δύο γιατρούς, ενώ παράλληλα γίνονταν και καθημερινές εργαστηριακές εξετάσεις στο αίμα και τις εκκρίσεις της. Τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης ανακοινώθηκαν δημόσια και επιβεβαίωναν ότι ζούσε χωρίς να παίρνει καθόλου τροφή ή νερό, παρά μόνο Θεία Κοινωνία.
Το φαινόμενο αυτό επανεξετάστηκε και επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Ιούλιο του 1940, όταν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο νοσηλεύτηκε με παράλυτο το μισό της σώμα και σε πλήρη αδυναμία να μετακινηθεί ή να εξυπηρετήσει με κάποιο τρόπο μόνη της τον εαυτό της και τις φυσικές, σωματικές της ανάγκες. Αυτή τη φορά παρακολουθήθηκε από μία ολόκληρη επιτροπή καθηγητών ιατρικής, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που βρισκόταν συνεχώς δίπλα της σε εικοσιτετράωρη βάση. Και τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης επιβεβαίωσαν ότι η Therese Neumann ζει χωρίς τροφή και νερό και μόνο με την καθημερινή λήψη της Θείας Κοινωνίας.
Τέλος, η ίδια η Neumann, το 1953 κατέθεσε ένορκα ενώπιον των εκκλησιαστικών αρχών της Βαυαρίας, στην οποία, αφού περιέγραφε τα όσα σχετίζονται με την εμφάνιση και την εκδήλωση του χαρίσματος της αφαγίας σε αυτήν, κατέληγε με τη δήλωση: «Γνωρίζω και είμαι πεπεισμένη ότι ζω με τη χάρη του Θυσιασμένου Σωτήρα μας».
Η Neumann πέθανε το 1962 και η σωρός της εκτέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα. Λίγο πριν την ταφή της, χρειάστηκε να εξεταστεί η σωρός της από τέσσερις γιατρούς καθώς σε αυτήν δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και τέσσερις μέρες μετά το φυσικό θάνατό της, κανένα από τα γνωστά νεκρικά συμπώματα (ακαμψία, ελάττωση της θερμοκρασίας, χαρακτηριστική οσμή, κ.λπ.). Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η Neumann δεν ήταν πια ζωντανή, παρά την έλλειψη των συμπωμάτων του θανάτου στο νεκρό σώμα της και έτσι έγινε η ταφή της. Σήμερα υπάρχει αρκετή κινητικότητα για την αγιοποίηση της από την Καθολική Χριστιανική Εκκλησία.

(Δες στο Υ.Γ. για τους Στιγματικούς)
4. Η περίπτωση του Paramahansa Yogananda Mukunda Lai Ghosh

Ο Paramahansa Yogananda Mukunda Lai Ghosh γεννήθηκε το 1893 στην Gorakhpur και πέθανε το 1952. Το 1946 ο Yogananda εξέδωσε το γνωστότατο πλέον βιβλίο για τη ζωή του με τον τίτλο «Η αυτοβιογραφία ενός Yogi» (Autobiography of a Yogi). To βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε δεκαοκτώ γλώσσες, είναι ακόμα ένα από τα best sellers και θεωρείται ως ένα από τα βιβλία αναφοράς για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την Ινδική προσέγγιση της εσωτερικής φιλοσοφίας.
Ανάμεσα στις συναντήσεις και τις συζητήσεις του Yogananda που περιέχονται στο βιβλίο «Η αυτοβιογραφία ενός Yogi», συμπεριλαμβάνονται και δύο συναντήσεις του με ανθρώπους που ζούσαν χωρίς τροφή και νερό. Δύο περιπτώσεις που ήταν οι πρώτες που έλαβαν ευρύτερη δημοσιότητα και καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό και καθορίζουν ακόμα την όλη στάση του κόσμου απέναντι στο φαινόμενο αυτών των χαρισματικών ανθρώπων. Ήταν και οι δύο γυναίκες, αντίστοιχης ηλικίας, που κατά τον Yoganada είχαν έρθει στο κόσμο μας με την αποστολή να μεταδώσουν την γνώση ότι είναι δυνατή η ζωή χωρίς τη λήψη τροφής και νερού. Η πρώτη από αυτές τις δύο συναντήσεις που περιγράφει ο Yogananda, ήταν με την Ινδή Giri Bala. Η δεύτερη συνάντηση ήταν με μία χριστιανή γυναίκα που, κατά τον Yogananda, ήταν σε μία προηγούμενη ζωή της η Μαρία η Μαγδαληνή!
Η Giri Bala ήταν 68 χρονών όταν συναντήθηκε με τον Yogananda και ζούσε για 56 χρόνια χωρίς τροφή και νερό. Αν και ζούσε μία απλή ζωή σε ένα χωριό της Ινδίας, οι φήμες ήθελαν να έχει μεταφερθεί στο παλάτι του άρχοντα της περιοχής όπου έζησε για αρκετό καιρό υπό αυστηρή παρακολούθηση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι όντως ζούσε αποκλειστικά με ενέργεια που έπαιρνε από το φως. Σύμφωνα τα όσα ο Yogananda λέει ότι του εκμυστηρεύτηκε η ίδια, μετά από ένα καυγά με την πεθερά της έφυγε από το σπίτι και το χωριό της και περιπλανιόταν κλαίγοντας από τα βάθη της καρδιάς της παρακαλώντας να της παρουσιαστεί ένας Guru που θα τη μάθαινε να ζει τρεφόμενη μόνο από το θεϊκό φως. Ξαφνικά υλοποιήθηκε μπροστά της ένας Guru που της δίδαξε μία ειδική τεχνική της Kriya Yoga που απελευθέρωνε το σώμα από την ανάγκη για φυσική τροφή. Από εκείνη την ημέρα και μετά η Giri Bala σταμάτησε να τρώει τροφή, να πίνει νερό και να έχει φυσικές, σωματικές εκκρίσεις. Σύμφωνα με τον Yogananda, της ανατέθηκε η αποστολή να δείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να τραφεί και να ζήσει από το αιώνιο Θεϊκό Φως.


Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΗΛΙΟΘΕΑΣΗΣ

Η Ηλιοθέαση (Sungazing), είναι μία τεχνική με την οποία ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αρχίσει να παίρνει κάποια, μεγαλύτερη ή μικρότερη, ποσότητα ενέργειας κατευθείαν από τον ήλιο. Επινοήθηκε ή μάλλον ανασυστάθηκε από τη μελέτη αρχαίων κειμένων και προσωπική έμπνευση από τον Ινδό Hira Ratan Manek.

Σε οριακές περιπτώσεις, όπως εκείνη του ίδιου του Hira Ratan Manek (HRM), η τεχνική αυτή μπορεί να οδηγήσει εκείνον που την εφαρμόζει σε μία κατάσταση Breatharianism, δηλαδή σε μία κατάσταση που να τρέφεται αποκλειστικά από την ενέργεια του ήλιου. Η όλη διάρκεια της τεχνικής είναι συνήθως λίγο περισσότερο από 9 μήνες και αν γίνει σωστά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ο HRM, τότε «θα γίνει με ασφάλεια και χωρίς να δημιουργούμε κανένα κίνδυνο για την υγεία μας», (προσοχή: Επειδή πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική που επιτυγχάνεται μόνο κάτω από την επίβλεψη ενός ειδικού του επιπέδου του HRM μην την επιχειρήσετε χωρίς σύμβουλο.)
Η τεχνική της Ηλιοθέασης αρκεί να γίνει μία μόνον φορά κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, τα αποτελέσματά της, όμως εφόσον αυτή γίνει σωστά, διατηρούνται για όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η Ηλιοθέαση θα πρέπει να γίνεται στις λεγόμενες ασφαλείς ώρες για το κοίταγμα του ήλιου, δηλαδή είτε στο διάστημα μιας ώρας μετά την ανατολή του είτε στο διάστημα μιας ώρας πριν τη δύση του. Η τεχνική της Ηλιοθέασης μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε από αυτά τα δύο χρονικά διαστήματα, πρέπει όμως να γίνεται μόνο μία φορά κάθε μέρα και είναι καλύτερο να γίνεται την ίδια πάντα ώρα.

Η Ηλιοθέαση θα πρέπει να γίνετε με τρόπο που τα πόδια μας να είναι πάντα σε επαφή με το έδαφος. Επιπλέον τα πόδια μας θα πρέπει να είναι γυμνά, χωρίς να φοράμε παπούτσια ή κάλτσες. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε την Ηλιοθέαση πατώντας πάνω στη γη, όπως είναι το ιδανικό, μπορούμε να την κάνουμε ακόμα και στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του σπιτιού που κατοικούμε, πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι δε θα φοράμε παπούτσια και κάλτσες στα πόδια μας.
Η τεχνική της Ηλιοθέασης θα πρέπει να γίνεται χωρίς να φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Είναι ιδιαίτερα απλή και γίνεται με την προσήλωση του βλέμματός μας στο κέντρο του ήλιου που ανατέλλει ή δύει. Στεκόμαστε όρθιοι, με γυμνά πόδια και απλά εστιάζουμε το βλέμμα μας στο κέντρο του ήλιου. Απλά τον κοιτάμε, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο. Δεν πιέζουμε με κανένα τρόπο τον εαυτό μας ή τα μάτια μας. Αν μας δημιουργηθεί η ανάγκη να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας, τότε τα ανοιγοκλείνουμε, ενώ συνεχίζουμε να τον κοιτάμε. Αν τα μάτια μας δακρύσουν, τότε ή αφήνουμε τα δάκρυα να κυλούν ή τα σκουπίζουμε με ένα μαντήλι, ενώ συνεχίζουμε να κοιτάμε τον ήλιο.
Αυτά είναι τα δύο συνηθέστερα ενοχλήματα που μπορεί να νιώσουμε όταν κάνουμε την τεχνική της Ηλιοθέασης. Συνήθως όμως σταματούν γρήγορα από τις πρώτες ημέρες που εφαρμόζουμε την τεχνική.
Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας εστιασμένα στον ήλιο δεν είναι σταθερό αλλά αυξάνεται καθημερινά. Την πρώτη μέρα η προσήλωση του βλέμματός μας θα πρέπει να διαρκέσει μόνο για δέκα δευτερόλεπτα. Για κάθε επόμενη μέρα, που συνεχίζουμε την τεχνική, προσθέτουμε κάθε φορά ακόμα δέκα δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό ο αμφιβληστροειδής των ματιών μας εκπαιδεύεται σιγά-σιγά και με ασφάλεια να συνηθίζει το φως του ήλιου χωρίς να ενοχλείται και να του δημιουργούνται προβλήματα.
Αν μια ή περισσότερες μέρες δεν έχουμε ηλιοφάνεια ή κάτι μας τύχει και δεν μπορέσουμε να κάνουμε την τεχνική της Ηλιοθέασης, τότε την επόμενη μέρα που θα τη συνεχίσουμε, τη συνεχίζουμε από το χρονικό όριο που σταματήσαμε και δεν ξεκινάμε από την αρχή.
Είναι καλό να κρατάμε ένα ημερολόγιο και να γράφουμε πόσες ημέρες άσκησης έχουμε κάνει, για να μην ξεχάσουμε κάποια στιγμή στα πόσα δευτερόλεπτα Ηλιοθέασης έχουμε φτάσει. Αν όμως θέλουμε ή αναγκαστούμε να διακόψουμε την τεχνική για αρκετό χρόνο, π.χ. τους χειμερινούς μήνες, είναι καλύτερα να το κάνουμε αφού έχουμε συμπληρώσει είτε τρεις είτε έξι μήνες άσκησης της τεχνικής. Μετά την διακοπή συνεχίζουμε κανονικά, από το σημείο που σταματήσαμε.
Η τεχνική της Ηλιοθέασης ολοκληρώνεται, όταν φθάσουμε στα 44 λεπτά ή 2640 δευτερόλεπτα προσήλωσης του βλέμματός μας στο κέντρο του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι εάν δε μεσολαβήσει για οποιονδήποτε λόγο μία διακοπή στην άσκηση της τεχνικής, π.χ. μία ή περισσότερες συννεφιασμένες ημέρες, τότε η τεχνική θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 264 ημερών. Είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι, σύμφωνα με τον HRM δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα 44 λεπτά ηλιοθέασης, αφού φτάσουμε στο όριο των 44 λεπτών θα πρέπει να σταματήσουμε την τεχνική.
Μετά από την επίτευξη των 44 λεπτών Ηλιοθέασης περνάμε στην επόμενη φάση της τεχνικής. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια είναι να περπατάμε καθημερινά για 44 λεπτά με γυμνά πόδια και σε φυσικό έδαφος. Το περπάτημα αυτό θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον για 264 ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική της Ηλιοθέασης και να παγιωθούν τα αποτελέσματά της. Το περπάτημα αυτό θα πρέπει να το κάνουμε όχι τις ώρες που κάναμε την Ηλιοθέαση αλλά το μεσημέρι και σε έδαφος που να το έβλεπε ο Ήλιος και να είναι ζεστό.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της τεχνικής της Ηλιοθέασης ξεκινούν να φαίνονται, σύμφωνα πάντα με τον ΗRΜ, από τις πρώτες μέρες που κάνουμε την τεχνική. Το πρώτο που συνήθως παρατηρείται είναι μία βελτίωση των προβλημάτων των ματιών και καλυτέρευση της όρασης, ενδυνάμωση του οπτικού νεύρου, διόρθωση της μυωπίας, ελάττωση της πίεσης του ματιού, εξάλειψη της επιπεφυκίτιδας, και άλλων μολύνσεων των ματιών κτλ...
Καθώς συνεχίζει κανείς την τεχνική της Ηλιοθέασης, παρατηρεί ότι σταδιακά μειώνεται η όρεξή του για τροφή και σταδιακά αρχίζει να παρουσιάζει ελάττωση του βάρους του (η συμβουλή του HRM είναι, αν δεν πεινάτε, μην πιέσετε τον εαυτό σας να φάει με το ζόρι. Ο Ήλιος θα αρχίζει να θρέφει πλέον το σώμα σας!). Ορισμένοι συμπληρώνουν τη μέθοδο με την χρήση ηλιοενεργοποιημένου νερού (8 ώρες έκθεση στον ήλιο, αποκλειστικά σε γυάλινα μπουκάλια). Επίσης συνιστάται η ισορροπημένη σχέση με τα υπόλοιπα παραδοσιακά στοιχεία, που είναι εκτός της φωτιάς (ήλιος), η γη (βάδισμα με γυμνά πόδια), το νερό (πόση) και ο αέρας (βαθιές αναπνοές σε καθαρό αέρα).
Η Ηλιοθέαση προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά προβλήματα και παθήσεις. Στον ψυχικό τομέα από τις πρώτες μέρες μπορεί να δει κανείς βελτίωση σε συναισθήματα κατάθλιψης, εξάλειψη φόβων, αύξηση της αυτοπεποίθησης κτλ. Στον πνευματικό τομέα μπορεί να παρατηρήσει αύξηση της διαίσθησης για το τι είναι σωστό να γίνει κλπ.


ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υπάρχουν, σήμερα, λογικά επιχειρήματα που μπορούν να αποδείξουν ότι η διατήρηση ενός ανθρώπου στη ζωή είναι ανεξάρτητη από τη λήψη τροφής, ενώ παίρνει ενέργεια από άλλες πηγές;
Προκειμένου να γίνει κατανοητό πόση ενέργεια χρειάζεται να πάρει καθημερινά με την τροφή του ένας άνθρωπος, θα πρέπει να σκεφτούμε πόση ενέργεια χρειάζεται ο οργανισμός του, πόση ενέργεια υπάρχει στις τροφές που προσλαμβάνει, το ποσό της ενέργειας που θα χρειαστεί να δαπανήσει ο οργανισμός προκειμένου να προσλάβει την ενέργεια που υπάρχει μέσα στην τροφή που κατανάλωσε και το ποσό της ενέργειας που χάνεται σε όλες αυτές τις ενεργειακές διαδικασίες. Σύμφωνα με τους νόμους της θερμοδυναμικής οι σχέσεις αυτό αποδίδονται με την εξίσωση: [(ενέργεια που υπάρχει μέσα σε μία τροφή) x (την αποδοτικότητα εξαγωγής της) x (την αποδοτικότητα της χρήσης της) = (ενέργεια που είναι διαθέσιμη στον οργανισμό)].


Γιατί τρώμε; Μία άλλη ματιά για το τι παίρνουμε με την τροφή.



Ένα από τα περισσότερο ενδιαφέροντα σημεία του φαινομένου των ανθρώπων που ζουν χωρίς τροφή και νερό είναι και ότι, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν, δεν νιώθουν καθόλου την επιθυμία να φάνε. Και από το σημείο αυτό πηγάζει ένα ερώτημα που απευθύνεται σε όλους μας: Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να φάμε; Γιατί τρώμε;
Υπάρχει μόνο ένα λόγος που μπορεί να φάει και να πιει κάποιος. Είναι εκείνη η πείνα που προκαλείται από την διέγερση χημικών υποδοχέων που ελέγχουν τη συγκέντρωση διαφόρων θρεπτικών συστατικών, κυρίως της γλυκόζης, στο αίμα. Αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται όταν η συγκέντρωση της ειδικής για τον καθένα τους ουσίας στο αίμα πέσει κάτω από συγκεκριμένα όρια και μας οδηγούν σε συμπεριφορές αναζήτησης τροφών που είναι πλούσιες στο συγκεκριμένο αυτό συστατικό, καθώς μόνο αυτό μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε να πεινάμε, π.χ. νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό για να μας περάσει η υπογλυκαιμία που νιώθουμε.

Όλα τα άλλα είδη πείνας που υπάρχουν, όπως π.χ. η πείνα που προκαλεί τη λύπη και το άγχος, η πείνα όταν το στομάχι μας είναι άδειο, η πείνα που προέρχεται από συγκεκριμένες, αγαπημένες μας τροφές, η πείνα από ανάμνηση κάποιων τροφών που φάγαμε, η πείνα που προέρχεται από τη λήψη ορισμένων ουσιών, κ.λπ., έχουν να κάνουν μόνο με τις σύγχρονες συνήθειες των ανθρώπων και την ψυχολογική τους κατάσταση.

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ
Ο γιόγκι ας τρώει μετρημένα και λιτά διαφορετικά, όσο έξυπνος κι αν είναι, δε θα έχει επιτυχία.
Σίβα Σαμχίτα
Η διατροφή ενός ανθρώπου δεν καθορίζει μόνο την βιολογική του ύπαρξη, αλλά χαρακτηρίζει επίσης και την Οικονομική και Κοινωνική του Οντότητα ή μερικές φορές ακόμα και την θρησκευτική του ταυτότητα. Το σώμα και το πνεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούν μια κοινή οντότητα η οποία έχει βασικές ανάγκες: την άσκηση, τη διατροφή και την κάθαρση.
Είμαστε αυτά που τρώμε. Αυτή η δήλωση είναι αληθινή από πολλές απόψεις. Η τροφή είναι ασφαλώς απαραίτητη για τη φυσική μας επιβίωση, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι έχει κι ένα λεπτότερο αποτέλεσμα πάνω στο νου μας, αφού η ίδια η ουσία των τροφών σχηματίζει το νου. Μια φυσική δίαιτα -καθαρή ή <σαττβική>- βασίζεται πάνω σε φρέσκες, φωτεινές, θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, δημητριακά και χορταρικά. Κρατά το σώμα στο φυσικό του βάρος και χωρίς λίπη, το νου διαυγή και ζωηρό, κατάλληλο για την πρακτική της γιόγκα. Γεμάτη πράνα, μια αγνή μετρημένη διατροφή είναι η καλύτερη δυνατή εγγύηση για τη φυσική και νοητική υγεία, φέρνοντας αρμονία και ζωτικότητα τόσο στο σώμα όσο και στο νου. Το γιογκικό υπόδειγμα διατροφής είναι πολύ απλά το πιο φυσικό.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Γιόγκα το φαγητό ταξινομείται ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκαλεί τόσο στο σώμα όσο και στο νου. Παραδοσιακά, η διατροφή των γιόγκι είναι λακτο-χορτοφαγική και αποφεύγονται τα αυγά και η ζωική σάρκα. Ο ήλιος, ο αέρας, το χώμα και το νερό συνδυάζονται για να παραγάγουν τους καρπούς της γης - χορταρικά, φρούτα, όσπρια, σπόρους. Το όφελος που αντλούμε από αυτές τις τροφές κατέχει την πρώτη θέση. Αντίθετα το όφελος που αποκομίζουμε τρώγοντας κρέας, ψάρι ή πουλερικά έρχεται δεύτερο - καταναλώνουμε τη σάρκα όντων που έχουν και τα ίδια αντλήσει τη φυσική ενέργεια από διάφορα φυτά.
Σημειωτέον ότι τρώμε κυρίως χορτοφάγα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες. Πολύ σπάνια τρώμε σαρκοφάγα ζώα, σαν τα σκυλιά. Η σάρκα ενός ζώου περιέχει υψηλή αναλογία τοξινών (το 80% των τροφικών δηλητηριάσεων προκαλούνται από το κρέας ή από τα προϊόντα του) και τείνει να προκαλεί ασθένεια. Επίσης στερείται βιταμινών και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη απ' όση έχουμε ανάγκη. Τρώγοντας κρέας, υποχρεώνουμε το σώμα μας να δεχθεί μια αφύσικη διατροφή, για την οποία δεν είναι προορισμένο. Τα δόντια μας και τα έντερά μας είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των σαρκοφάγων ζώων - πράγματι, η ανατομία και η φυσιολογία των πρωτευόντων θηλαστικών που τρέφονται με καρπούς είναι πιο κοντά στην δική μας. Αλλά ξέχωρα από τη σημαντική επίπτωση για την υγεία και τη φυσική ευεξία, η διατροφή με κρέας είναι και ανεπαρκής και σπατάλη. Πολλά κιλά δημητριακών πρέπει να δοθούν στα ζώα σαν τροφή για να δώσουν ένα κιλό κρέας στο τραπέζι. Από τη στιγμή όμως που η πρωτεΐνη μετατρέπεται, η τροφή των ζώων είναι ανεπαρκής. Ένα στρέμμα δημητριακών θα παραγάγει 5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη απ' ότι ένα στρέμμα προορισμένο να ανατρέφει ζώα για κατανάλωση. Οι αναλογίες για τα όσπρια - 10 φορές περισσότερο - και για τα λαχανικά - 15 φορές - είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Μερικά ιδιαίτερα χορταρικά είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.
Χρειάζεται ακόμη ν' αναρωτηθούμε, αν μπορούμε με καθαρή συνείδηση να τρώμε τη σάρκα ενός ζωντανού όντος, μιας άλλης ύπαρξης που συχνά τη θανατώνουμε κάτω από τις πιο βάρβαρες συνθήκες. Στον αποκαλούμενο πολιτισμένο κόσμο έχουμε πάθει αναισθησία με τη μαζική βιομηχανία κρεάτων. Μπροστά στις συσκευασμένες μερίδες κρέατος ή ψαριού δεν κάνουμε πλέον καμιά σύνδεση ανάμεσα στο προϊόν και στο ζώο που σκοτώθηκε άσκοπα για το χατίρι μας και μόνο. Η Αχίμσα - η ιερότητα όλων των ζωντανών υπάρξεων - είναι ανάμεσα στους πιο υψηλούς νόμους της φιλοσοφίας της Γιόγκα και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, αν θέλουμε να προοδεύσουμε πνευματικά. Για τον γιόγκι κάθε ζωή είναι ιερή. Κάθε δημιούργημα είναι μια ζωντανή οντότητα, με καρδιά και συγκινήσεις που αναπνέει κι αισθάνεται κι έτσι ακόμη και η σκέψη να φάει κρέας ή ψάρι του είναι τελείως αδύνατη. Μόλις συνειδητοποιήσουμε από πού προέρχεται η τροφή και πώς μάς επηρεάζει, ο νους θ' ανοίξει προοδευτικά και θα καταλάβουμε ότι όλα τα δημιουργήματα είναι θεία.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ
Μέσα στο ανεκδήλωτο Σύμπαν, η ενέργεια έχει τρεις ιδιότητες, γνωστές σαν Γκούνας, που υπάρχουν και οι τρεις μαζί σε ισορροπία: Σάττβα (αγνότητα), Ράγια (δραστηριότητα, πάθος, η πορεία της αλλαγής) και Τάμας (σκοτάδι, αδράνεια). Μόλις η ενέργεια παίρνει μορφή, μία ιδιότητα από τις τρεις κυριαρχεί. Έτσι σε μια μηλιά, μερικοί από τους καρπούς είναι ώριμοι (σαττβικοί), μερικοί που τώρα γίνονται (ραγιασικοί) και μερικοί υπερώριμοι (ταμασικοί). Αλλά αδιάφορα με το ποια ιδιότητα υπερισχύει, ένα στοιχείο από κάθε μία από τις υπόλοιπες δύο θα είναι πάντα παρόν επίσης. Το πιο πολύ μέρος σ' ένα συγκεκριμένο μήλο θα είναι ώριμο, αλλά θα υπάρχει κι ένα μικρό μέρος σαπισμένο, έστω κι αν το γυμνό μάτι δεν μπορεί να το δει κι ένα ακόμη μέρος θα είναι στην πορεία της αλλαγής από το ένα στάδιο στο άλλο. Οι τρεις Γκούνας περικλείουν κάθε ύπαρξη, κάθε δράση.
Όταν ένας άνθρωπος κάνει μία ληστεία, η ενέργεια είναι βασικά ραγιακή, αλλά η απόφαση και το κίνητρο μπορεί να είναι ταμασικά, ραγιακά ή σαττβικά ανάλογα με την περίσταση. Στον κάθε άνθρωπο μία από τις τρεις Γκούνας έχει την περισσότερη ισχύ και αντανακλάται σε όλα όσα κάνει και σκέπτεται. Μόνο στη φώτιση ο μυημένος υπερβαίνει πλήρως τις Γκούνας.
ΣΑΤΤΒΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
Αυτό είναι το πιο αγνό είδος τροφής, το πιο κατάλληλο για κάθε σοβαρό σπουδαστή της γιόγκα. Τρέφει το σώμα και το διατηρεί σε γαλήνια κατάσταση. Ηρεμεί και εξαγνίζει το νου. Μια σαττβική δίαιτα οδηγεί έτσι σε αληθινή υγεία: ένας ήρεμος νους που ελέγχει ένα σωστό σώμα, με μία ισορροπημένη ροή ενέργειας ανάμεσά τους. Οι σαττβικές τροφές περιλαμβάνουν δημητριακά, μαύρο ψωμί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αγνούς χυμούς φρούτων, γάλα, βούτυρο και τυρί, όσπρια, σπόρους, μέλι και τσάι του βουνού.
ΡΑΓΙΑΚΗ ΤΡΟΦΗ
Τροφές που είναι πολύ ζεστές, πικρές, ξινές, ξηρές ή αλμυρές είναι ραγιακές. Χαλάνε την ισορροπία νου-σώματος, τρέφοντας το σώμα σε βάρος του νου. Υπερβολική ραγιακή τροφή θα υπερδιεγείρει το σώμα και θα ερεθίσει τα πάθη, καθιστώντας το νου ανήσυχο και χωρίς έλεγχο. Οι ραγιακές τροφές περιλαμβάνουν πικάντικα μπαχαρικά ή δυνατά χόρτα, διεγερτικά σαν τον καφέ και το τσάι, ψάρι, αυγό, αλάτι και σοκολάτα. Το να τρως με βιασύνη θεωρείται επίσης μια ραγιακή ενέργεια.
ΤΑΜΑΣΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
Μια διατροφή ταμασική δεν ωφελεί ούτε το νου, ούτε το σώμα. Η πράνα, η ενέργεια, αποσύρεται, οι δυνάμεις της λογικής θαμπώνουν και μια αίσθηση αδράνειας κυριαρχεί. Η αντίσταση του σώματος στις ασθένειες καταστρέφεται και ο νους γεμίζει με σκοτεινές συγκινήσεις σαν το θυμό και την απληστία. Ταμασικές τροφές είναι: το κρέας, το αλκοόλ, ο καπνός, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξίδι και μπαγιάτικες ή σαπισμένες ουσίες. Η πολυφαγία επίσης θεωρείται ταμασική.
Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία οι τροφές μπορούν να χωριστούν σε Γιν (παθητικές) και Γιαν (ενεργειακές). Το Σάττβα στην κατάταξη αυτή, δηλαδή η ισορροπία, βρίσκεται με την κατανάλωση ίσων μερισμάτων σε καθημερινή βάση από τροφές Γιν και Γιαν.
ΓΙΝ: Καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, σιτάρι, ρύζι, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, σπαράγγια, αγκινάρες, φάβα, αγγούρια, φασόλια, σπανάκι, σκόρδα, αρακάς, φακές, σόγια, λάχανα, κουνουπίδια, σέλινο, πατζάρι, ρεβίθια, στρείδια, γαρίδες, πέστροφες, γλώσσες, τσιπούρες, τόνοι, μύδια, χοιρινό, κουνέλι, κοτόπουλο, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαργαρίνη, γάλα αγελάδας, ολλανδικό τυρί, γραβιέρα, κεράσια, καρπούζι, ανανάς, πορτοκάλια, μπανάνα, σύκα, λεμόνια, αχλάδια, βερίκοκα, πεπόνι, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βύσσινο, ελιές.
ΓΙΑΝ: Κεχρί, μαυροσίταρο, αζούρι, κρεμμύδι, αντίδια, ροδάκινα, μαϊντανός, γογγύλια, κολοκυθάκια, πικραλίδα, σχίζα, κάρδαμο, καρότο, ρέγκες, σαρδέλες, αντσούγιες, κυνήγι, αυγά, γάλα κατσικίσιο, γάλα πρόβειο, παρμεζάνα, τυρί κατσικίσιο, κάστανα, φράουλες, μούρα, μήλα, βασιλικός, κανέλα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
Γενικά το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι ίδιες οι τροφές αναλόγως με το στάδιο ωρίμανσής τους βρίσκονται και σε διαφορετική κατηγορία. Όταν κάτι είναι άγουρο έχει Ράγια ιδιότητες, όταν κάτι είναι ώριμο Τάμας, ενώ όταν βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φυσιολογική κατάσταση, τότε μιλάμε για Σάττβα ιδιότητες. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τις κατατάξεις που οι διάφοροι συγγραφείς έχουν δώσει, ας αναλύσουμε αυτά που παρουσιάστηκαν. Στην πρώτη κατάταξη που είναι βασισμένη στην τροφή των Γιόγκι προσέξτε ότι ο διαχωρισμός πιθανόν έχει γίνει με βάση στο ποια θα είναι η μελλοντική αντίδραση του οργανισμού (του φυσικού σώματος) στις τροφές αυτές. Ας δούμε π.χ. το κρέας το αλκοόλ και όλα αυτά τα παρεμφερή τα οποία, ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι έχουν Ράγια ιδιότητες, αφού την πρώτη στιγμή δίνουν ενέργεια (γιατί δίνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας), με τον καιρό ο άνθρωπος που τα καταναλώνει πέφτει ενεργειακά και μόνο με μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να αποκτήσει ξανά ενέργεια. Είναι δηλαδή ένα είδος εθισμού και οτιδήποτε έχει τέτοιες ιδιότητες είναι Τάμας στη βάση του. Επίσης δεν είναι δύσκολο, αν αναλογιστούμε ότι η τροφή επηρεάζει ανάλογα το σώμα και το πνεύμα, να καταλάβουμε καλύτερα γιατί το αλκοόλ είναι Τάμας και όχι Ράγια (ενώ στην αρχή φαίνεται ότι κυλάει η ροή της σκέψης και μπορείς να λειτουργήσεις καλύτερα, με τον καιρό παύεις να λειτουργείς). Από την άλλη Ραγιακές τροφές θα λέγαμε αυτές που διεγείρουν το νευρικό σύστημα αλλά σε σημείο ανησυχητικό όπως π.χ. ο καφές κ.ά.
Γενικά είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σωστό διαιτολόγιο, πρώτα- πρώτα να γνωρίζουμε τη δική μας ιδιοσυγκρασία και τα χαρακτηριστικά μας όπως και τις ανάγκες μας, κάθε στιγμή. Η αλήθεια είναι πως αν αφήσουμε το σώμα μας να μιλήσει, θα μας ζητήσει την τροφή ακριβώς που χρειαζόμαστε τη στιγμή εκείνη. Αν π.χ. είμαστε αρκετά νευρώδεις τύποι, θα πρέπει να καταναλώνουμε λίγο περισσότερο Τάμας τροφές για να εξισορροπήσουμε την ιδιοσυγκρασία μας και αντίστροφα. Γενικά αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τις τροφές μπορούμε να εξισορροπήσουμε την ψυχολογία μας.
Ας προσπαθήσουμε, εφόσον είναι δύσκολο να επιτύχουμε αυτό που καταφέρνουν οι Breatharians, να μην τρώμε ή να τρώμε όσο το δυνατό λιγότερο:
1) Τα προϊόντα που περιέχουν μαγιά, γιατί προκαλούν ζύμωση στα έντερα.
2) Τα οργανικά λίπη, γιατί υποβοηθούν την δημιουργία στείρωσης. Αντικαταστήστε τα με φυσικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.λπ.
3) Η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και το αλάτι είναι οι λευκοί εχθροί του ανθρώπου.
4) ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.



Υ.Γ. Στιγματικοί

Αυτό το ενδιαφέρον άρθρο μπερδεύει ακόμη περισσότερο τη θεωρία της Ηλιοθέασης. Το παραθέτω καθαρά για ενημερωτικούς λόγους.
1piusΣτον 20ο αιώνα έζησε ένας από τους πιο διάσημους στιγματικούς, ο Ιταλός Πατέρας Πίος, που έφερε για πολλές δεκαετίες στο σώμα του τις πληγές που είχε κατά τη σταύρωσή του ο Χριστός και ανακηρύχτηκε άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Άγιος Πίος είχε κυριευτεί από παραφυσικά φαινόμενα από τότε που ήταν παιδί. Όταν ήταν νέος, ισχυριζόταν πως μπορούσε να δει τον Ιησού και την Παρθένο Μαρία, ενώ πίστευε πως όλοι μπορούσαν να τους δουν. Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε και κατά την εφηβεία, μέχρι που τελικά αποφάσισε να γίνει καπουτσίνος μοναχός. Την εποχή που ήταν δόκιμος ακόμα και όσο περίμενε να γίνει καπουτσίνος, τα παραφυσικά φαινόμενα που βίωνε φαίνεται πως πήραν ακόμα πιο σκοτεινές διαστάσεις. Αναφέρει πως παρουσιάστηκε στο δωμάτιό του ο διάβολος με τη μορφή ενός μεγάλου μαύρου σκύλου με κατακόκκινα μάτια. Το 1911 αναφέρει για πρώτη φορά την εμφάνιση των στιγμάτων, χαρακτηρίζοντας τα σε μία επιστολή του ως κόκκινα σημάδια στα χέρια και τα πόδια που του προκαλούσαν πολύ δυνατό πόνο. Οι πληγές τελικά έγιναν ορατές, ματώνοντας πολλές φορές, ενώ συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι και το θάνατό του. Συχνά προσευχόταν να εξαφανιστούν οι πληγές αλλά όχι και ο πόνος και αυτό γιατί ντρεπόταν για τα σημάδια που είχε στο σώμα του. Τελικά οι πληγές δεν εξαφανίστηκαν ποτέ εντελώς, ενώ παράλληλα πάντα προσπαθούσε να τις κρύβει από τους άλλους. Υποστήριξε πως ο διάβολος συνέχισε να του παρουσιάζεται, πότε με τη μορφή μιας γυμνής χορεύτριας, πότε με τη μορφή του Πάπα Πίου του 10ου , του Άγιου Φραγκίσκου, ακόμα και με την σκανδαλώδη μορφή της Παρθένου Μαρίας. Ο πάτερ Πίος πέθανε το 1968, φέροντας ακόμα τα στίγματα στο σώμα του. Από την ημέρα των παθών του Χριστού, έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιπτώσεις στιγματικών. Ο πρώτος ήταν ο Άγιος Παύλος, ο οποίος αναφέρει το γεγονός σε μία επιστολή του προς του Γαλάτες. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, τον 13ο αιώνα, αναφέρει επίσης πως φέρει στίγματα, ενώ πολλά περιστατικά καταγράφονται μέχρι και σήμερα. Πολλές είναι οι ερμηνείες που έχουν δοθεί κατά καιρούς για το φαινόμενο των στιγμάτων. Αποδίδονται σε απάτες μέχρι και σε ψυχαναγκαστικά φαινόμενα του μυαλού.
Συχνά, οι στιγματικοί ακολουθούν μία πρακτική που λέγεται Ηλιοθέαση. Πρόκειται για την επιβίωση χωρίς τροφή και νερό, πέραν της καθημερινής Θείας Κοινωνίας, για μακροχρόνιες και ασύλληπτες για τον κοινό ανθρώπινο νου περιόδους. Η πρακτική αυτή σημειώθηκε για πρώτη φορά από τον Πατέρα Πιο, ο οποίος απείχε από την τροφή και την πόση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σταμάτησε και να κοιμάται. Το φαινόμενο ήταν ακόμα πιο έντονο στη στιγματική Therese Neumann, η οποία λέγεται πως δεν έτρωγε τίποτα άλλο παρά μόνο την καθημερινή Θεία Κοινωνία από το 1922 μέχρι και το 1962 οπότε και πέθανε. Τελικά το φαινόμενο του στιγματισμού παραμένει ένα από τα ποιο μεγάλα και ανεξήγητα φαινόμενα, ενώ οι στιγματικοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι.


Πηγές: